Зеленський готовий до зустрічі, а РФ не виконує обіцянки: Резніков про нормандський формат
Зеленський готовий до зустрічі, а РФ не виконує обіцянки: Резніков про нормандський формат

Зеленський готовий до зустрічі, а РФ не виконує обіцянки: Резніков про нормандський формат

Володимир Зеленський готовий до нової зустрічі в нормандські форматі. Заступник глави делегації України в Тристоронньої контактній групі Олексій Резніков вважає, що Україна зробила кроки для виконання домовленостей, досягнутих на саміті в Парижі у грудні 2019 року. Водночас Росія не зробила для співпраці нічого.

Готовність президента України до зустрічі у нормандському форматі

Зустріч можна було б провести навіть у режимі відеоконференції, зазначив віцепрем'єр, перший заступник глави делегації України в Тристоронньої контактній групі Олексій Резніков в ефірі одного з телеканалів, пише 24 канал.

За його словами, для цього потрібна лише політична воля всіх чотирьох лідерів (України, Росії, Франції, Німеччини).

Я вам точно можу сказати, що президент України готовий до цієї зустрічі й цієї розмови,
– заявив Резніков.

Він пояснив, що наразі на усіх рівнях проходить обговорення та інвентаризація, чи виконали сторони ті домовленості, досягнуті в Парижі 9 грудня.

Що зробила Україна та не зробила РФ

  • Віцепрем'єр зазначив, що особисто пропонував керівнику російської делегації в ТКГ Борису Гризлову провести таку інвентаризацію.
  • Наприклад, щодо того, чи можуть зараз представники Міжнародного комітету Червоного Хреста потрапити в місця утримання людей. Росія не виконала цієї домовленості.
  • Також не вдалося досягти згоди про початок робіт у двох місцях на лінії зіткнення на Донбасі. Там повинні були відкритися КПВВ, які мають гуманітарне значення. Україна зі свого боку в Золотому зробила все необхідне. Резніков додав, що наразі ремонтні роботи з тієї сторони не почалися, хоча Україна дала всі гарантії безпеки.

Коли можлива наступна зустріч у нормандському форматі

  • На зустрічі 9 грудня 2019 року учасники домовилися, що наступного разу зберуться через 4 місяці – у квітні 2020 року. Однак переговорний процес був ускладнений через пандемію коронавірусу.
  • Натомість 30 квітня відбулися переговори глав МЗС. Вони обговорили в першу чергу безпекові питання врегулювання ситуації на Донбасі та обмін полоненими. Все про переговори – читайте за посиланням.
Теги за темою
Росія Коронавірус Володимир Зеленський Новини України Новини політики Війна на Донбасі Україна – Росія Нормандский формат Наталія Пристанська
Джерело матеріала
loader
loader