Ринок електроенергії: Герус заявив про масштабні маніпуляції, які обвалюють ціни
Ринок електроенергії: Герус заявив про масштабні маніпуляції, які обвалюють ціни

Ринок електроенергії: Герус заявив про масштабні маніпуляції, які обвалюють ціни

В Україні останні дні на ринку електроенергії відбуваються масштабні маніпуляції. Це призвело до обвалу цін на електроенергію на 35% у порівнянні із минулим тижнем.

Про це у вівторок, 26 травня, заявив народний депутат, голова парламентського комітету з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Андрій Герус на своїй сторінці у Facebook.

"Із заявок на купівлю на "ринку на добу наперед" зникло понад 20 000 МВт-год або біля 30% ринку, і це обвалило ціну. У понеділок-середу ціна впала на 35% у порівнянні із минулим тижнем. Судячи із масштабності того, що відбувається, такі дії можуть бути вчинені лише найбільшим учасником ринку, який контролює великі енергопостачальні компанії, які купують електроенергію, генеруючі компанії, які продають. Тобто таке може зробити тільки той, хто має потужну ринкову владу на ринку електричної енергії", - написав він.

Такий масштабний обвал ціни на ринку, за словами Геруса, з одного боку є "явною маніпуляцією та зловживанням, щоб неринковим способом створити фінансові проблеми іншим учасникам ринку (конкурентам)".

"А із іншої сторони вже найближчим часом це, імовірно, буде використано для нових медіа-атак, що влада довела галузь до "глибокої енергетичної кризи". І що ніби-то Герус у змові із трейдерами є учасниками схеми "Золотий ключик" - спеціально обвалюють ціну, а потім на цьому заробляють", - додав нардеп.

Обвалити ціну звичайні трейдери не можуть, а от один великий трейдер-"немонополіст" може, вважає Герус.

"Я виступаю проти неринкового падіння ціни, так само, як і проти неринкового зростання ціни - бо обидва випадки це ознаки змови та зловживання монопольним становищем", - заявив голова парламентського комітету з питань енергетики і ЖКП.

Також він повідомив, що звернувся із депутатським зверненням до Служби безпеки України та до Антимонопольного Комітету України щодо маніпуляцій на ринку електричної енергії та дестабілізації ситуації у енергетичній галузі.

"Сподіваюся, ми вже наближчим часом дізнаємося, хто ж спеціально обвалював ціну на ринку і які справжні цілі при цьому переслідував", - резюмував Андрій Герус.

Останні дні на ринку електроенергії відбуваються масштабні маніпуляції. Із заявок на купівлю на "ринку на добу наперед"...

Опубликовано Andriy Gerus Вторник, 26 мая 2020 г.

Як повідомлялося раніше, уже восени для українців можуть скасувати пільгові 100 кіловат на світло. А ще на 20% збільшити ціну електроенергії для промисловості. Такі нововведення запропонувало Міністерство енергетики та захисту довкілля України.

Джерело матеріала
loader
loader