Кулеба про стосунки України та Угорщини: Про поступки не йдеться
Кулеба про стосунки України та Угорщини: Про поступки не йдеться

Кулеба про стосунки України та Угорщини: Про поступки не йдеться

Угорщина надалі блокує засідання комісії Україна – НАТО через український закон про освіту. При цьому співпраця між країнами триває, але Україна не йде наразі на жодні поступки угорцям.

Кулеба про блокування засідання комісії Україна – НАТО

Глава МЗС України Дмитро Кулеба визнав, що Угорщина надалі блокує засідання комісії Україна – НАТО. Проте, за словами міністра, стверджувати, що Угорщина блокує співробітництво України з НАТО було б великим перебільшенням. Свою думку Кулеба висловив в інтерв’ю "Голосу Америки".

"Свідченням цього є, наприклад, той факт, що нещодавно Угорщина приєдналася до консенсусу щодо надання Україні статусу учасника програми розширених можливостей НАТО", – сказав глава МЗС України.

Від зауважив, що співпраця України та Угорщини існує, проте комісія Україна – НАТО на найвищому рівні справді заблокована через позицію Угорщини.

Про поступки

Кулеба заявив, що в переговорах з його угорським колегою Петером Сійярто ніхто не робив поступок один одному.

Ми поки що не зробили в перемовинах з Петером Сійярто поступок. Але на чому ми сфокусовані – це на відновленні довіри наших країн одна до одної, і – напрацюванні позитивного порядку денного,
– сказав міністр.

За його словами, комплексно проблеми у відносинах між державами можуть бути усунені лише після проведення зустрічі Президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

"Ми працюємо, щоб така зустріч відбулася і була результативна. Але поки що ні про які поступки ні з однієї сторони, ні з іншої не йдеться. Ми лише шукаємо взаємоприйнятні рішення", – наголосив Кулеба.

Додамо, зустріч Зеленського та Орбана може відбутися наприкінці липня.

Що відомо про український закон про освіту і що не влаштовує Угорщину

У січні 2020 року Верховна Рада схвалилазакон "Про повну загальну середню освіту", а 13 березня документ підписав президент. До остаточного схвалення закон зазнав найбільше правок у частині про мову, бо довелося враховувати рекомендації Венеціанської комісії.

Що передбачає закон:

  • навчання рідною мовою у школах проводитимуть лише для корінних народів України, які не проживають у власному мовному середовищі та не мають власної держави (насамперед, це кримські татари).
  • Інші меншини, які є носіями мов Євросоюзу (румунської, угорської, польської тощо) до 5 класу можуть навчатися рідною мовою, а після – від 20% до 60% предметів викладатимуть українською.
  • Ті ж меншини, які мешкають у своєму мовному середовищі (наприклад, росіяни) з 5 класу матимуть викладання українською вже від 80% предметів.

Угорщина вважає, що українські закони про освіту і мову "обмежують" права угорської національної меншини в Україні – зокрема, на Закарпатті. Саме тому Угорщина блокує засідання комісії Україна – НАТО.

Теги за темою
Новини України Новини політики Ірина Кошанська
Джерело матеріала
loader
loader