Новий голова Нацбанку Шевченко пояснив, чому регулятор не реагує на коливання курсу гривні
Новий голова Нацбанку Шевченко пояснив, чому регулятор не реагує на коливання курсу гривні

Новий голова Нацбанку Шевченко пояснив, чому регулятор не реагує на коливання курсу гривні

Національний банк України поки що не бачить підстав для проведення інтервенцій на міжбанківському валютному ринку.

Про це новий голова НБУ Кирило Шевченко заявив під час брифінгу.

"Ми не бачимо жодних граничних перетинів розмірів курсу для того, щоб Національний банк мусив реагувати на коливання. Тому коливання перебувають у межах абсолютно нормальних, більш того, сьогодні наприкінці дня ми побачили тренд із курсом в бік зміцнення, тому ми не виходили на ринок, тому що не бачили для цього жодних підстав", - сказав він.

За словами Шевченка, в Нацбанку залишається незмінним плавальний курс.

Зауважимо, минулого тижня НБУ вперше від вересня 2018 року не проводив інтервенції на міжбанківському валютному ринку.

Нагадаємо, що 16 липня Верховна Рада призначила очільником Нацбанку Кирила Шевченка, який досі очолював державний Укргазбанк. 

Як відомо, 1 липня голова правління Національного банку України Яків Смолій написав заяву про звільнення через "систематичний політичний тиск", а вже 3 липня Верховна Рада проголосувала за його відставку. 

Смолій розповів подробиці того, як на нього чинили політичний тиск. За його словами, все почалося восени 2019 року, коли Нацбанк опинився у корупційному скандалі, який, на його думку, "замовили". А після початку пандемії коронавірусу до цього ще додалися вимоги до НБУ зменшити облікову ставку.

Згодом команда Національного банку закликала припинити здійснювати політичний тиск на їхню роботу не на словах, а діями. Невдовзі після відставки голови НБУ Якова Смолія працівники центробанку повідомили про погрози від деяких народних депутатів, а також про "замовні" слідчі комісії, створені для "розправи з непокірними". 

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader