Зеленський сподівається на отримання другого траншу кредиту ЄС для України вже цьогоріч
Зеленський сподівається на отримання другого траншу кредиту ЄС для України вже цьогоріч

Зеленський сподівається на отримання другого траншу кредиту ЄС для України вже цьогоріч

Кабінет міністрів розпочав виконання умов Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом для отримання другого траншу кредиту макрофінансової допомоги уже цього року.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, повідомляє сайт глави держави.

Зеленський відзначив важливість рішення ЄС про надання Україні макрофінансової допомоги в обсязі 1,2 млрд євро для підтримки макроекономічної стабільності та процесу реформ. Було висловлено сподівання, що перший транш макрофінансової допомоги ЄС обсягом 600 млн євро буде виділений ближчим часом без додаткових умов.

"Уряд України вже розпочав роботу над виконанням умов Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та ЄС, щоб уже до кінця цього року можна було отримати другий транш макрофінансової допомоги", - сказав президент.

Нагадаємо, 23 липня Україна та Європейський Союзпідписали Меморандум і Кредитну угоду щодо отримання Україною "виняткової" макрофінансової допомоги ЄС в сумі 1,2 млрд євро.

Програма макрофінансової допомоги триватиме 12 місяців і передбачатиме виплату двох траншів по 600 млн євро кожен. Перший транш може надійти одразу після набрання чинності Меморандуму про взаєморозуміння і Кредитної угоди. Отримання другого траншу стане можливим після виконання українською стороною низки спеціальних умов.

Передбачено вісім зобов'язань української сторони для отримання другої частини макрофінансової допомоги:

  • підвищення прозорості та ефективності медичних закупівель;
  • впровадження реформи податкової та митної адміністрацій і реалізації планів податкової й митної реформ;
  • посилення незалежності, доброчесності, ефективного функціонування судової влади;
  • посилення прозорості та ефективності системи державного управління та незалежності й ефективності роботи антикорупційних органів і прокуратури;
  • розширення повноважень приватних виконавців; відновлення активів у державних банках;
  • ухвалення у першому читанні проєкту закону про створення нового агентства (органу) для розслідування серйозних економічних та фінансових злочинів;
  • запровадження нормативно-правової бази корпоративного управління для державних підприємств (відповідно до керівних принципів ОЕСР);
  • покращення функціонування ринку газу.

25 серпня Верховна Радаратифікувала Меморандум та Кредитну угоду щодо отримання "виняткової"  макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 1,2 млрд євро. 

Відео Україна отримає перший транш нової кредитної програми від МВФ

Понад 2 мільярди доларів - перший транш нової кредитної програми від МВФ - Україна отримає вже сьогодні. Про погодження позики, загалом на 5 мільярдів, стало відомо минулої ночі. Уперше в українській історії кредитні гроші підуть у бюджет, із них платитимуть зарплати й пенсії. МВФ не вимагає натомість ні підвищення пенсійного віку, ані збільшення тарифів.

Україна отримає перший транш нової кредитної програми від МВФ
Джерело матеріала
loader
loader