Справа Шеремета: Антоненко подав позов проти України до Європейського суду з прав людини
Справа Шеремета: Антоненко подав позов проти України до Європейського суду з прав людини

Справа Шеремета: Антоненко подав позов проти України до Європейського суду з прав людини

Європейський суд з прав людини підтвердив отримання заяви від музиканта Андрія Антоненка, якого підозрюють у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Про це повідомила юридична компанія "Сенс Україна", яка захищає підозрюваного. Компанія також опублікувала заяву ЄСПЛ на ім'я адвоката Дмитра Кругового. "Заяві Antonenko v. Ukraine присвоєно №29341/20", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що заява до ЄСПЛ подана "у зв'язку з порушенням Україною статті 5 (ред. - Право на свободу та особисту недоторканність) та § 2 статті 6 (ред. - Право на справедливий суд) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод".

За словами адвоката Дмитра Кругового у заяві до Європейський суд з прав людини йдеться про те, що Антоненка затримали незаконно. "Затримали його 12 грудня не пізніше 15:10. Однак в документах вказано інший час — 23:05. А підставою для затримання стала постанова слідчого судді, винесена о 18:40. Тобто, до цього часу Антоненко вже щонайменше 3,5 години був не на волі", - йдеться у поясненні захисту. Також адвокат говорить, що повідомлення про підозру не було обґрунтованим й базувалося "винятково на схожості в манері ходи з передбачуваним злочинцем на відео".

Більше того, у позові захист Антоненка має претензії до висловлювань перших осіб держави про скоєння заявником вбивства. "Висловлювання Президента України і Голови Парламенту (подяка поліцейським, наявність відповідей на усі питання, окрім тих, хто замовник)... мали суто пропагандистський характер і, з урахуванням положення спікерів, істотно впливали на рішення про запобіжні заходи. Крім того, велика кількість висловлювань, повідомлених як беззаперечні факти першими особами держави, мали характер пліток і були абсолютно позбавлені фактичного підґрунтя", - пояснює адвокат зміст заяви до ЄСПЛ.

У заяві також є претензії і до строків досудового розслідування, які, на думку захисту Антоненка, не можна вважати розумним, оскільки справа не була складною. За час тримання Антоненка під вартою фактично жодних слідчих дій, спрямованих на отримання істини, так і не провели, а заявник не представ перед судом протягом розумного строку і не був звільнений на час провадження.

Нагадаємо:

  • Павло Шеремет був убитий в центрі Києва 20 липня 2016 року. Журналіста поховали в Мінську. За даними слідчих, зловмисники закріпили вибухівку на дні авто, за кермом якого був Шеремет. Також було повідомлено про те, що для вбивства відомого білоруського журналіста зловмисники використовували елементи протипіхотної міни МОН-50.
  • 12 грудня Нацполіція повідомила, що затримала фігурантів вбивства журналіста Шеремета. Підозрюваних шукали понад 2,5 року. Правоохоронці підозрюють у вбивстві військового та волонтера Андрія Антоненка (відомого також як рок-музикант Riffmaster) та хірургиню дитячої лікарні Юлію Кузьменко. Третя підозрювана у справі - військова Яна Дугарь.
  • 21 травня 2020-го стало відомо, що підозрюваним змінили підозри. Антоненка тепер називають виконавцем злочину, як і Кузьменко, а Дугарь — пособницею.
  • Водночас громадські активісти, спільнота ветеранів АТО, волонтерів та, зокрема, Міністерство у справах ветеранів заявляють про непричетність усіх трьох до цього злочину. Зокрема, вони публікують низку доказів, які суперечать версії слідства.

Відео Справа Шеремета: активісти вимагали виключити із числа підозрюваних Антоненка, Кузьменко і Дугарь

Нічний протест під офісом генерального прокурора: ще напередодні десятки мітингарів зійшлися до прокуратури. Під будівлею вони розвісили плакати, а ще напнули намети. У них провели всю ніч. Протест стосується розслідування справи вбивства журналіста Павла Шеремета. Автомобіль, у якому перебував чоловік, підірвали у центрі столиці у липні 2016-го року. Мітингарі вимагали виключити із числа підозрюваних музиканта Андрія Антоненка, лікарку Юлію Кузьменко і медсестру Яну Дугарь. Сьогодні, вже за годину суд має почати розгляд справи по суті. Активісти кажуть: нині буде можливість подати апеляцію на зміну запобіжного заходу Андрію Антоненку, а також відбудеться засідання по суті у  справі Юлії Кузьменко .

Справа Шеремета: активісти вимагали виключити із числа підозрюваних Антоненка, Кузьменко і Дугарь
Джерело матеріала
loader
loader