Нацбанк програв у суді 128,9 млн гривень власникам "Радикал Банку", який пов`язують з Януковичем
Нацбанк програв у суді 128,9 млн гривень власникам "Радикал Банку", який пов`язують з Януковичем

Нацбанк програв у суді 128,9 млн гривень власникам "Радикал Банку", який пов`язують з Януковичем

Північний апеляційний господарський суд відхилив апеляцію Національного банку України, залишивши без змін рішення суду про стягнення з Нацбанку 128,9 млн гривень "майнової шкоди" на користь ТОВ "Промислова інноваційна компанія" (власник 71% акцій “Радикал Банку”). Компанію пов`язують з "сім`єю" експрезидента-втікача Віктора Януковча. 

Про це пише Finbalance з посиланням на рішення суду від 8 вересня.

Справа розглядається у судах по другому колу. Так, 27 серпня 2019 року Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу НБУ і скасував рішення судів нижчих інстанцій, якими задовільнили позов "Промисловлої інноваційної компанії", вирішивши стягнути з НБУ "майнову шкоду". Втім, тоді суд касаційної інстанції відправив цю справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Позивач вважає, що 2015 року "Нацбанк" ухвалив "неправомірне рішення" про віднесення “Радикал Банку” до категорії неплатоспроможних через " грубе порушення законодавства у сфері готівкового обігу, що створювало загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку". 

11.серпня 2020 року Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити клопотання НБУ про призначення експертизи (оцінки) у цій справі. Своє клопотання Нацбанк мотивував законом про банки, який був прийнятий парламентом і підписаний президентом у травні (за наполяганням МВФ). 

Натомість Північний апеляційний госпсуд зазначив, що відповідний закон встановлює “особливості визначення розміру шкоди (упущеної вигоди та реальних збитків)”, причому “реальні збитки визначає саме як вартість акцій банку на день прийняття рішення Національного банку України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних”. 

Нагадаємо:

  • "Радикал Банк" був створений у 2009 році, найбільша частка його акцій (43,4%) належала депутату Київської облради Андрію Пасічнику. За документами, які знайшли в Межигір'ї після виїзду з України Януковича в лютому 2014 року, "Радикал Банк" пов`язують з Януковичем, відповідно до документів,  які знайшли в Межигір'ї після його втечі з України в лютому 2014 року.
  • Крім цього,  Віктор Янукович 2011 року вивів з України через один із найбільшихшведських банківSwedbank близько 3,6 мільйона доларів як "гонорар за книжку".
Джерело матеріала
loader
loader