З COVID-фонду витратили понад половину коштів: на будівництво доріг - втричі більше, ніж на охорону здоров'я
З COVID-фонду витратили понад половину коштів: на будівництво доріг - втричі більше, ніж на охорону здоров'я

З COVID-фонду витратили понад половину коштів: на будівництво доріг - втричі більше, ніж на охорону здоров'я

Станом на 23 жовтня 2020 року з Фонду боротьби з коронавірусом витрачено 31,4 млрд з 66 млрд грн. Це становить 52% від загальної суми. 

Про це йдеться на сайті Міністерства фінансів. 

  • На сферу охорони здоров’я передбачено 16,3 млрд грн. З них використано 5,8 млрд грн (35%). Зокрема, 21 млн грн (з виділених 100 млн грн) витрачено на закупівлю апаратів штучної вентиляції легень. На забезпечення лабораторій МОЗ та закупівлю засобів індивідуального захисту для медичних працівників витрачено 624 млн грн (з передбачених 2,9 млрд грн).
  • На будівництво і ремонт доріг виділено 35 млрд грн. З них використано 16,3 млрд грн (47%).
  • На державну підтримку сфери культури, туризму та креативних індустрій передбачено 1 млрд грн. З них використано лише 6 млн гривень.
  • На сферу соціального захисту передбачено 10,4 млрд грн. З них витратили 9,3 млрд грн (89%).
  • На забезпечення правопорядку виділено 2,7 млрд грн, а використано 2,4 млрд грн (91%).

На субвенцію місцевим бюджетам для забезпечення лікарень киснем спрямовано 571 млн грн, а на підвищення надбавок і доплат медичним працівникам витрачено 2,7 млрд грн з передбачених 6 млрд грн.

Кошти, виділені на придбання обладнання для приймальних відділень опорних лікарень, поки не використовувались.

На відновлення видатків, які були скорочені при створенні Фонду, передбачено 524 млн грн, із яких наразі використано 165 млн грн (або 31%).

Нагадаємо:

  • Фонд боротьби з коронавірусом був створений на час карантину для фінансування додаткових видатків на охорону здоров'я та соціальних видатків, пов'язаних з епідемією. Для фонду виділили 66 млрд грн з Держбюджету, врізавши фінансування низки міністерств та відомств. 
  • Президент України Володимир Зеленський пояснив, що Фонд боротьби з коронавірусом складається з коштів державного бюджету, які раніше виділялись на різні програми, однак їхнє використання у зв'язку з пандемією коронавірусу було тимчасово зупинене. 
  • Як розповів керівник Укравтодору Олександр Кубраков, назва спеціальних видатків "COVID-фонд" стала "комунікаційним промахом", адже гроші там були не лише для протистоянню хворобі. 
  • Зараз будівництво і ремонт доріг фінансується з трьох джерел, які дорівнюють зазначеним 85 мільярдів грн: 31,5 мільярда від Дорожнього фонду, 19,3 мільярда — гроші під держгарантії, і 35 мільярдів з початку 2020 року анонсували як "додаткове бюджетне фінансування", каже керівник Укравтодору. 

    Відео Зеленський розповів, за які гроші будують дороги за програмою "Велике будівництво"

    Президент України дав інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. За які гроші будують дороги за програмою "Велике будівництво" - дивіться у відео.

    Зеленський розповів, за які гроші будують дороги за програмою "Велике будівництво"
Джерело матеріала
loader
loader