ДБР викликало на допит лідерів Революції Гідності у "справі Майдану"
ДБР викликало на допит лідерів Революції Гідності у "справі Майдану"

ДБР викликало на допит лідерів Революції Гідності у "справі Майдану"

Державне бюро розслідувань викликало на допит Сергія Пашинського, Олександра Турчинова, Андрія Парубія, Арсенія Яценюка, Тетяну Чорновол щодо справи про події 2013-2014 років.

Про це повідомили екснардепка Тетяна Чорновол у Facebook та журналістка Соня Кошкіна у Telegram.

В Офісі генпрокурора у коментарі УНІАНу підтвердили, що ДБР розслідує справу за заявою депутата від "Опозиційної платформи – За життя", ексзаступника генпрокурора часів президентства Віктора Януковича Рената Кузьміна.

Тетяна Чорновол написала, що отримала  листа з викликом до ДБР у справі про незаконне захоплення влади як свідка через офіс партії "Народний фронт". Повістка надійшла їй в одній пачці з повістками для експрем'єра Арсенія Яценюка, ексгали РНБО Олександра Турчинова та колишнього спікера Ради Андрія Парубія. Сам допит перенесли через те, що слідчий нібито захворів на коронавірус, написала Чорновол. 

Проілюструю повісткою допис Володимира Омеляна: Спершу планували святкування, потім - арешти, а далі вирішили...

Опубліковано Тетяною Чорновол Четвер, 19 листопада 2020 р.

За інформацією журналістки Соні Кошкіної, на допит до ДБР зокрема викликали мера Києва Віталія Кличка та екснардепа Сергія Пашинського.  Їх викликали на різні дати, але слідчий один - Ковальчук. 

"Обшук – лише вершина айсберга.1 жовтня ДБР відкрило кримінальне провадження № 42020000000001885 по справі щодо державного перевороту. У зв'язку з подіями Майдану", - написала вона і зазначила, що припускає, що насправді прізвищ значно більше.

Прокурор Олексій Донський у коментарі УНІАНу підтвердив, що ДБР розслідує справу за заявою нардепа від ОПЗЖ Рената Кузьміна, і запевнив, що слідчі були змушені розпочати провадження через рішення суду.

"Нині все підлягає внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Якщо взяти конкретно цю ситуацію, а саме заяву Кузьміна, щодо так званого державного перевороту, то ні слідчі, ні прокурори не знайшли у цій заяві ознак кримінального правопорушення. Ми зазначили, що вона не відповідає вимогам ст.214 і відмовили Кузьміну у внесенні відомостей до ЄРДР за його заявою", - сказав Донський.

Прокурор вважає, що справа може бути закрита, якщо Кузьмін не вкаже конкретних фактів злочину, якщо у ході допиту свідків не підтвердяться факти державного перевороту.

Зазначимо, що Андрій Парубій заявив, що його викликали на допит як свідка до ДБР щодо подій Революції гідності.

"У повістці йдеться про події на Майдані 2013-2014 років. Я збираюся піти на допит. Мене вже викликали на цей понеділок (23 листопада), на 16:00, але мій адвокат їм зателефонував, і вони сказали, що перенесуть допит. Якщо викличуть ще раз, то піду", - сказав Парубій.

Водочас пізніше він повідомив, що отримав позитивний результат тесту на коронавірус та пішов на повну самоізоляцію. 

Нагадаємо:

В СБУ заявили, щослідчі проводили обшуки в музеї Революції Гідності, бо підозрюють посадовців Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні у розкраданні коштів, виділених на реконструкцію об’єкта. 

Автор:
Лінда Хурані
Джерело матеріала
loader
loader