Для збалансованого бюджету потрібна податкова реформа — експерти
Для збалансованого бюджету потрібна податкова реформа — експерти

Для збалансованого бюджету потрібна податкова реформа — експерти

Дефіцит бюджету на 2021 рік на рівні 236-240 млрд грн вимагає збільшення податкових надходжень, а не маніпуляцій з доходами держкомпаній.

Допомогти може скорочення ставок і реформа адміністрування податків, про це пише delo.ua

Структура доходів ухваленого держбюджету свідчить про недостатні стимули для економічного зростання. "Складнощі з адмініструванням податків та їхні ставки зараз не сприяють розвитку підприємництва, — стверджує Олександр Кучеренко, голова громадської організації "Рада інституційних реформ". — При цьому тривають спроби поповнити бюджет за рахунок мит на імпорт і акцизів. Інші країни роблять більший акцент на податках на прибуток фізичних осіб і податки на виробництво товарів і послуг".

На думку Миколи Катеринчука, екснардепа і лідера "Європейської партії України", податкове законодавство вимагає негайного реформування не тільки в питанні ставок податків, а й частини їхнього  адміністрування.

"У нас завищені ставки і це призводить до великої частини тінізації економіки. Тому фіскалізація і детінізація не може йти в напрямку посилення контролю над суб'єктами господарювання. У нас зараз падіння виробництва і ВВП, а це найкращий момент максимально знизити податки. Тим більше, у нас досить стабільна ситуація в аграрному секторі, у нас є IT, у нас є, хай не дуже хороше, але машинобудування. І тут повинна прийти на допомогу розумна фіскальна політика — те, що має бути зроблено в законі про "Інвестиційних нянь" потрібно підкріпити правильними речами з оподаткуванням", — вважає він.

Йдеться не тільки про ставки і адмініструванні, а про зміну податкової політики в цілому. "Податкові органи повинні бути максимально централізованими за принципом Великої Британії або тієї ж Латвії, наприклад. Бути помічником підприємця в сплаті податків і не "нависати", — вважає Олександр Кучеренко. — Те ж стосується податкових пільг — вони повинні допомагати будувати розвинену економіку, в якій домінують сировинні компанії, а виробники товарів і послуг з високою доданою вартістю".

Бізнес повинен відчувати доброзичливе ставлення з боку держави, щоб бачити своє майбутнє в Україні і продовжувати працювати. Інакше працьовиті й заповзятливі громадяни будуть залишати країну, резюмує автор матеріалу.

Відзначимо, що Україна перед Новим роком приверне 350 млн доларів на покриття дефіциту бюджету.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader