Що відомо про призначення нового судді КСУ – включення
Що відомо про призначення нового судді КСУ – включення

Що відомо про призначення нового судді КСУ – включення

Плюс один суддя Конституційного суду. Рада призначила за своєю квотою – Віктора Кичуна – висуванця від "Слуги народу". Його кандидатуру підтримали 241 народний депутат, проти був 1.Обирали з поміж 4-х. Чому про нього кажуть, що Кичун – друг людини Зеленського знає журналістка "5 каналу" Леся Головата.

Із другої спроби Верховна Рада сьогодні врешті призначила нового суддю Конституційного суду – це правник, кандидат юридичних наук, викладач кафедри конституційного права в Національному університеті імені Ярослава Мудрого. Раніше він працював у банку із проблемними кредитами, а також займався адвокатською діяльністю. Віктора Кичуна запропонувала монобільшість, утім з 241 голосу "за", "слуги" віддали лише 205.

Під час свого виступу із трибуни, Віктор Кичун говорив про свою головну місію, яку він вбачає на посаді судді Конституційного суду.

"Я розумію в якому складному становищі зараз перебуває Конституційний суд України. Через те, як мінімум, якщо ви мені довірите у вас буде один прихильник стримування Конституційного суду. Я вважаю, що ми створили надмірну судову надінституцію, яка сьогодні фактично домінує в нашій державі", – заявив з трибуни Кичун.

Так, в Україні триває конституційна криза, яка розпочалася після того, як Конституційний суд фактично скасував покарання за брехню у деклараціях, і сьогодні ми маємо фактично персональний конфлікт між головою конституційного суду Олександром Тупицьким, якого Володимир Зеленський відсторонив на 2 місяці від своєї посади. Опозиція говорить, що насправді сьогодні це не конкурс, а його імітація, адже радили і Венеційська комісія і посли країн Великої сімки в таких умовах не ухвалювати за цією процедурою, а зробити нову до якої долучити міжнародних експертів, які могли би брати участь у цьому конкурсі.

Окрім того, в ОПЗЖ наполягали на тому, що сьогодні була порушена процедура, адже за квотою парламенту мають призначати одразу двох суддів Конституційного суду натомість сьогодні він є один, а от Федір Веніславський розкрив таємницю сказав, що понад 30 років дружить із Віктором Кичуном, тож він переконаний, що саме ця людина якнайкраще підходить на цю посаду.

Як повідомляв 5.UA, раніше Верховний Суд відмовився розглядати справу щодо звільнення з посади голови КСУ Тупицького.

Джерело матеріала
loader