Зеленський перелічив "хвороби" судової системи, які послабляють організм України
Зеленський перелічив "хвороби" судової системи, які послабляють організм України

Зеленський перелічив "хвороби" судової системи, які послабляють організм України

Президент Володимир Зеленський заявив, що налаштований розірвати замкнуте коло щодо реформування судової системи. Він перелічив головні "хвороби" системи правосуддя, зокрема, брак суддів, надмірне навантаження на систему і проблеми з доступом до правосуддя.

Про це він сказав, виступаючи на всеукраїнському форумі "Україна 30".

"Мабуть ви чули, що найпопулярнішим словом на планеті визнане слово "локдаун". Але в Україні у нього є конкуренти, на жаль. Наприклад, слова "судова реформа". І йдеться, на жаль, не про останні три місяці, а про останні три роки...

Сьогодні хвороби судової системи, які послабляють організм України можна розділити на 2 групи, як ті нагальні проблеми, що потребують термінового лікування. Це зокрема нестача нових суддів та як наслідок надмірне навантаження на систему і проблеми з доступом до правосуддя", - заявив Зеленський. 

За його словами, через відсутність третини суддів, громадяни змушені місяцями та роками чекати рішень судів. В цьому контексті потрібно відновити та суттєво вдосконалити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККСУ), а також вдосконалити процедуру добору кандидатів до Вищої ради правосуддя (ВРП).

"Брак доброчесних суддів входить до другої групи проблеми судової системи. Це глобальні, хронічні недуги, що існують роками, що потребують глибинних змін. Зокрема, законодавчих змін", - сказав президент. На його думку, систему мають заповнити доброчесні та професійні судді.

Нагадаємо, як заявив Зеленський, в Україні однією з найбільших проблем на сьогодні є судова система. Вона потребує реформування.

Зеленський також підписав указ про відсторонення голови Конституційного суду (КС) Олександра Тупицького від посади судді КС від 28 лютого на один місяць. 

Автор:
Лінда Хурані
Джерело матеріала
loader
loader