Зеленський утворив комісію для відбору суддів до Конституційного суду
Зеленський утворив комісію для відбору суддів до Конституційного суду

Зеленський утворив комісію для відбору суддів до Конституційного суду

Конституційний суд України / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Президент Володимир Зеленський утворив комісію для відбору нових членів Конституційного суду.

Про це йдеться в указі президента № 167/2021.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак має у 10-денний термін внести пропозиції щодо персонального складу конкурсної комісії.

Крім того, цим указом визнається таким, що втратив чинність, Указ Президента України від 4 жовтня 2017 року № 306 «Про конкурсну комісію для здійснення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України щодо осіб, яких призначає Президент України».

Зеленський проти КСУ: історія протистояння

  • 28 грудня 2020 року Тупицький не з’явився на виклик до Офісу генпрокурора. Повідомлення про підозру в підкупі свідка та в завідомо неправдивих показаннях свідка йому надіслали поштою.
  • 29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС строком на два місяці. Тупицький оскаржував цей указ у Верховному суді.
  • 26 лютого 2021 року Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС ще на місяць. 4 березня Тупицький подав до Верховного суду ще один позов про скасування указу президента щодо відсторонення його від посади судді КС.
  • 27 березня Зеленський підписав указ, яким скасував укази президента від 2013 року про призначення Тупицького та Касмініна суддями Конституційного суду.
  • Президент назвав Тупицького та Касмініна "особами, які протягом довгих років шкодили державним інтересам України".
  • Спеціальне пленарне засідання КС для розгляду питання про звільнення з посади суддів КС Тупицького та Касмініна у зв'язку з указом президента від 27 березня було скликано на 12 квітня о 12:00 "Розпорядженням голови Конституційного суду України" від 29 березня.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Денис Прядко

Теги за темою
Володимир Зеленський Конституційний суд
Джерело матеріала
loader
loader