Ізраїль обурився через марш на честь дивізії "Галичина" у центрі Києва: заява
Ізраїль обурився через марш на честь дивізії "Галичина" у центрі Києва: заява

Ізраїль обурився через марш на честь дивізії "Галичина" у центрі Києва: заява

Ізраїль засуджує проведення в Україні маршу вишиванок на честь створення дивізії "Галичина" та вимагає від уряду "не допустити його повторення".

Відповідну заяву речник ізраїльского Міністерства закордонних справ Ліор Хаят оприлюднив на своїй сторінці у Twitter.

За його словами, МЗС Ізраїлю "стурбоване" парадом, який "відбувся в центрі Києва". 

"Підрозділи Ваффен-СС були причетні до найжахливіших злочинів, що мали місце під час Голокосту", - пояснив речник дипломатичного відомства. 

Він зауважив, що "збереження пам'яті про Голокост та боротьба з антисемітизмом - це не лише внутрішні справи кожної країни, але і частина колективної відповідальності людських суспільств, де б вони не перебували".

"Ми засуджуємо продовження прославляння нацистських колабораціоністів і очікуємо, що український уряд беззастережно засудить всі подібні явища та не допустить їхнього повторення", - висловився Хаят.

Нагадаємо, що 28 квітня вперше в історії України в Києві відбувся Марш вишиванок на честь створення дивізії "Галичина". До цього подібні заходи проводили, зокрема, у Львові, де і було створено дивізію 78 років тому.

За кілька днів до ходи в Мережі розгорнулися жваві дискусії, де противники маршу заявляли, що такий захід є гарною картинкою для російського телебачення, і що дивізія воювала проти радянської армії на боці нацистської Німеччини. 

Народний депутат України від “Європейської Солідарністі” Володимир В'ятрович назвав "недоречним" святкування Дня створення СС "Галичина". 

"На жаль, у 20-му сторіччі було багато формацій, куди мобілізували чи то силою, чи то пропагандою українців воювати за чужі інтереси. Саме це сталося 28 квітня 1943 року, коли створювалася Ваффен-СС дивізія "Галичина". Тут немає чого святкувати", - висловився політик. 

Водночас народний депутат від "Слуги народу" Микита Потураєв заявив, що "ми не можемо судити" учасників заходу.

Відео На честь створення української дивізії "Галичина" влаштували марш вишиванок

Її кістяком стали жителі Західної України, які сповна відчули "принади" комунізму. У перші дні зголосилися до служби понад 80 тисяч добровольців. До дня заснування військової формації сьогодні зорганізували марш вишиванок на Арсенальній площі. Повні випуски дивіться на 1+1 video

На честь створення української дивізії "Галичина" влаштували марш вишиванок
Спецкор
  • Facebook 1
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Оксана Сопрович
Джерело матеріала
loader
loader