5 найкорисніших овочів червня, що не спустошать гаманець
5 найкорисніших овочів червня, що не спустошать гаманець

5 найкорисніших овочів червня, що не спустошать гаманець

У червні на прилавках ринків і магазинів з'являється все більше овочів, але ціни на деякі поки "кусаються". Які з доступних овочів найкорисніші для організму і чим саме, як зробити овочі безпечними – розповіла доктор тибетської медицини, консультантка зі здорового харчування Олена Бєляєва.

Все більше доступних за ціною ґрунтових сезонних овочів з'являється у продажу, тому саме час урізноманітнити своє харчування з користю. А якщо ви побоюєтеся нітратів, то скористайтеся простими рекомендаціями.

Як зменшити вміст нітратів в овочах?

Передовсім варто уникати купівлі овочів (та й будь-яких харчів) у місцях стихійної торгівлі, оскільки якість таких продуктів ніхто не зможе гарантувати. Овочі, які реалізують на базарах, перевіряють на вміст нітратів за допомогою спеціального приладу. Тому якість тут більш гарантовано.

Але і вдома, самостійно, можна знизити концентрацію нітратів в овочах: для цього їх слід замочити в трохи підсоленій воді на годину-дві. Воду цю не використовуйте, злийте. До того ж теплова обробка зменшує кількість нітратів в овочах.

Зелень перед тим, як додати в салат або іншу страву, можна поставити "букетом" у воду і на пряме сонячне проміння на кілька годин або просто замочити у воді на годину. Не використовуйте верхні листки капусти; качани, хвостики огірків і редиски гарненько зрізайте з обох боків. А кінчик кабачка од стебла рекомендується зрізати не менш ніж на 1,5 см.

Які овочі червня серед доступних корисні й чому?

Кабачки, редиска, молода капуста і шпинат – джерело вітаміну С та інших елементів, а огірок – лідер серед овочів за вмістом клітковини!

1. Молода капуста. Основна цінність цього овочу – концентрація вітаміну С і можливість зберігати його в уже зібраних качанах більш ніж пів року. У капусті вітаміну С навіть більше, ніж у цитрусових! Також багата молода капуста на пектини, що рятують наш організм від окислювального стресу. Мабуть, молода капуста – один з найкращих овочів для схуднення і дієтичного харчування: калорій в ній мало, а клітковини, яка чистить організм від шлаків і токсинів, з надлишком. Однак людям, що мають проблеми з травленням, сиру капусту їсти небажано: вона може призвести до метеоризму і здуття живота.

2. Редиску теж обережно слід вживати, якщо у вас гастрит, виразкова хвороба та інші проблеми з органами травлення. Але для здорових людей редиска – просто вітамінна бомба: тут вітаміни С, РР, групи В, залізо, калій і кальцій, а ще необхідні для схуднення і підтримання здорової ваги білок, клітковина та ефірні олії.

3. Огірки. Саме час звернути увагу на цей овоч – на базарних прилавках багато молодих, тоненьких огірочків. Огірок на 95% складається з води, тому за допомогою страв з огірків можна не тільки втамувати спрагу, а й вивести токсини і промити нирки. Однак якщо маєте нефрит, сечокам'яну хворобу та інші ниркові недуги, огірки їсти не слід.

В огірках чимало вітамінів, мікро- і макроелементів, а за кількістю харчових волокон огірку немає рівних! Вони добре чистять кишечник, покращують його моторику. Також огірок запобігає утворенню холестеринових бляшок на стінках судин, тому рекомендований як профілактичний засіб атеросклерозу та інших хвороб серця і судин.

4. Кабачки. Вони, на відміну від капусти і редиски, не викликають здуття кишечника, тому кабачок – один з топових дієтичних продуктів. У кабачках містяться необхідні нашому мозку, серцю, печінці та м'язам вітаміни і мікроелементи. А ще овоч допоможе поліпшити не тільки травлення, а й стан шкіри і колір обличчя.

5. Шпинат. Його справедливо вважають королем листяних овочів. Завдяки речовині апігеніну шпинат запобігає розвитку ракових клітин. Він чудово підтримає серце і судини, захистить організм від окислювального стресу, наситить вітамінами групи В, фолатами, вітаміном К, селеном, омега-3 жирними кислотами, йодом і не тільки. Але через щавлеву кислоту шпинат не можна їсти тим, у кого сечокам'яна хвороба. Також у декого він спричиняє алергічну реакцію.

Найпростіший спосіб приготування цих овочів – нарізати в салат, заправити оливковою, лляною або соняшниковою олією холодного віджиму. А ще можна додати спеції, насіння кунжуту або льону, так найбільш корисно і смачно.

Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
loader
loader