ЄС розчарований "витівками" України на ринку електроенергії - Маасікас
ЄС розчарований "витівками" України на ринку електроенергії - Маасікас

ЄС розчарований "витівками" України на ринку електроенергії - Маасікас

Європейський Союз пропонує Україні доступні інструменти / Ілюстрація REUTERS

У Європейському Союзі розчаровані "витівками" України на ринку електричної енергії та вважають, що нові правила ринку в нашій країні не працюють.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас під час 12-го Європейсько-українського енергетичного дня.

"Якщо десь осторонь залишити теплоелектростанції та ознайомитися з цінами для домогосподарств, враховуючи крос-субсидії та інфраструктуру, багато із заявленого не було виконано. Щодня ми бачимо, що виникають нові витівки, і стає все складніше і дорожче працювати на енергетичному ринку України", - сказав він.

За його словами, коли йдеться про оптові продажі електроенергії, ЄС вважає, що краще дотримуватися традиційної моделі роботи на ринку електроенергії через те, що нові правила ринку в Україні не працюють.

Маасікас зазначив, що Європейський Союз пропонує Україні доступні інструменти, але виникають питання, чи є в нашій країні науковий потенціал і кадрові резерви, щоб вміло користуватися інструментами, які пропонує ЄС українцям.

"У ЄС вважають, що в Україні поки що зроблено недостатньо для захисту національної безпеки, ціноутворення, потенційних цін на електроенергію, тому що, на жаль, нас розчаровує тиск", - пояснив він.

Також представник ЄС вважає, що державні кошти в енергетичному секторі України витрачаються неефективно і нинішня ситуація з карбоновими викидами від виробників негативно позначається на економіки Євросоюзу.

"Ми не можемо погодитися з тим, що державні кошти витрачаються даремно. Мені нелегко говорити про це публічно, оскільки енергетика - це внутрішній процес, але він не повинен негативно впливати на зовнішніх гравців. Ми говоримо не про євроценти, якими вимірюються втрати від карбонових викидів, а ми говоримо про негативні наслідки, які вимірюються в мільярдах євро для Європейського Союзу", - додав Маасікас.

Ринок електроенергії

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розглядає можливість введення обмежень для учасників ринку електроенергії через цінові спекуляції в травні.

1 липня 2019 року в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до Закону "Про ринок електроенергії", який був прийнятий у квітні 2017 року.

Законом передбачається впровадження більш конкурентних відносин на енергоринку, в тому числі - на роздрібному. Це означає, що кінцевий споживач може вибирати постачальника електроенергії. Закон відповідає вимогам Третього енергетичного пакету.

Також даний закон передбачає одночасне функціонування декількох ринків: ринок двосторонніх договорів; ринок допоміжних послуг; ринок "на добу вперед"; внутрішньодобовий ринок; балансуючий ринок.

Попри відкриття конкурентного ринку, уряд продовжив регулювати його діяльність для того, щоб уникнути зростання електротарифів для населення.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Ганна Бредіхіна

Теги за темою
Євросоюз електроенергія
Джерело матеріала
loader
loader