У Сенаті США підтримали законопроєкт, що допоможе Україні боротися з "Північним потоком-2" – Вітренко
У Сенаті США підтримали законопроєкт, що допоможе Україні боротися з "Північним потоком-2" – Вітренко

У Сенаті США підтримали законопроєкт, що допоможе Україні боротися з "Північним потоком-2" – Вітренко

Комітет з питань міжнародних відносин Сенату США одноголосно підтримав важливий законопроєкт, що допоможе Україні боротися з "Північним потоком-2". Про це повідомила у Facebook пресслужба "Нафтогазу України" з посиланням на коментар голови правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко із Вашингтона.

Вітренко розповів, що законопроєкт передбачає накладення санкцій відповідно до "Глобального Магнітського Акту" щодо дотримання прав людини, які охоплюватимуть фізичних та юридичних осіб, зокрема компанії, які вчинили значні корупційні правопорушення у процесі планування, будівництва або експлуатації газопроводу "Північний потік-2".

Унаслідок цього законодавства державний секретар за погодженням із міністром фінансів на постійній основі здійснюватиме оцінку та звітуватиме про наявність корупційних схем, а також про іноземних осіб, залучених у корупційні дії, з метою потенційного накладення санкцій.

Очікується, що Сенат та Палата Представників США проголосують за цей законопроєкт найближчим часом.

[social type="fb" url="https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=4202699693143117&id=822906361122484"]

Вітренко пояснив, що ці американські законодавчі ініціативи важливі для України в кількох аспектах.

"По-перше, вони демонструють, що позиція Конгресу щодо "Північного потоку-2" не змінилася: російська труба розглядається як загроза. По-друге, поправку проти ПП2 просували сенатори і з демократичного, і з республіканського табору. Хочу особисто подякувати сенаторам Бену Кардіну, Роберту Менендесу, Джиму Рішу, Джин Шахін, Теду Крузу, Джону Баррассо. Ну й нарешті, це законодавство може стати реальним інструментом протидії брудним грошам у цьому російському геополітичному проєкті. У цьому контексті варто загадати скандальний звіт незалежних аналітиків Sberbank CIB у 2018 році, які зробили висновок, що головними вигодонабувачами будівництва трьох експортних російських трубопроводів у Китай ("Сила Сибіру") і Європу ("Північний потік-2" і "Турецький потік") є не його акціонери, а підрядники, серед яких "Стройгазмонтаж" Аркадія Ротенберга і "Стройтранснефтегаз" (близько 50% належить Геннадію Тимченку та його сім'ї. До речі, аналітиків після публікації звіту звільнили. Нове санкційне положення з відстеження брудних грошей у ПП2 в рамках Акту Магнітського може стати додатковим ефективним інструментом боротьби з російської газовою трубою", – наголосив голова правління "Нафтогазу України".

У компанії також зауважили, що команда "Нафтогазу" та українські дипломати продовжують активно працювати на захист енергетичної безпеки України.

Як повідомляв 5.UA, світовий конгрес українців закликав Німеччину ввести мораторій на "Північний потік-2".

Нагадаємо, США призупинили санкції проти "Північного потоку-2". Верховна Рада проголосувала за проєкт постанови звернення до Конгресу США. Українські парламентарі закликали ввести каральні обмеження проти учасників проєкту. 22 травня США включили в список санкцій низку російських суден та компанії, які пов'язані з "Північним потоком-2".

Нагадаємо, Україна закликала США застосувати санкції проти оператора "Північного потоку-2", але Штати від цього відмовилися. Голова Держдепу США Ентоні Блінкен заявив, що виведення Вашингтоном із-під санкцій оператора Nord Stream 2 має "практичне значення". Він нагадав, що будівництво газопроводу почалося 2010 року, і на момент, коли нова адміністрація США набула повноважень, проєкт був завершений на 90%. Тобто, за словами Блінкена, враховуючи майже завершене будівництво проєкту, в Держдепартаменті США дійшли висновку, що санкції проти Nord Stream 2 AG не завадили б Росії добудувати трубопровід.

10 червня компанія "Північний потік-2" завершила роботи з укладки труб першої нитки газопроводу "Північний потік-2". Морські ділянки трубопроводу, прокладені між Росією та Німеччиною, з'єднані між собою. Тривають роботи на другій нитці газопроводу.

Теги за темою
Україна Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader