Без рукостискання та із соціальною дистанцією: як у Берліні минула зустріч Меркель і Зеленського
Без рукостискання та із соціальною дистанцією: як у Берліні минула зустріч Меркель і Зеленського

Без рукостискання та із соціальною дистанцією: як у Берліні минула зустріч Меркель і Зеленського

Лідери двох країн згодом зустрінуться з Джо Байденом.

Напередодні у Берліні німецька канцлерка Ангела Меркель зустрілася з українським президентом Володимиром Зеленським. 

Про що говорили лідпери країн та які дводенного візиту до німецької столиці, розповіли у сюжеті ТСН.Ранок13 липня. 

Вони не тиснуть один одній руки: хоча і Ангела Меркель, і Володимир Зеленський вакциновані проти коронавірусу. Ненадовго знімають маски. Меркель українського гостя вітає англійською. Канцлерка сказала, що добре побачитися знову. На фото просить стояти на відстані - соціальна дистанція через пандемію.

Німеччина виділить України півтора мільйони доз вакцини проти коронавірусу, заявила Меркель після бесіди з Зеленським віч-на-віч. Тривала розмова близько 25 хвилин. Однак ключові розбіжності між країнами залишаються _ це газогін з Росії до Німеччини "Північний потік-2".

"Це велика загроза, яка вміло ховається під маскою економічного проєкту. Український маршрут транспортування газу до Європи є вагомим стримуючим фактором. Запуск "Північного потоку-2" несе потенційну загрозу безпеці в регіоні", - сказав укаїнський лідер. 

Своєю чергою, Меркель каже: обре розуміє занепокоєння з боку Києва. Тому переконує, що Берлін докладатиме зусиль, щоби Україна надалі зберегла газовий транзит. "До 2024 року ми змогли підписати угоду про транзит газу. Ми робитимемо це й пізніше. Я думаю, що Європа тут має певну силу. Я зробила обцянку Україні. Язвикла виконувати свої обіцянки. Я думаю, що це стосується кожного німецького канцлера", - наголосила вона. 

Новини світу: Україна мусить зберегти статус транзитера газу – Меркель після зустрічі із Зеленським

Новини світу: Україна мусить зберегти статус транзитера газу – Меркель після зустрічі із Зеленським

Обговорити ризики від "Північного потоку-2" Володимир Зеленський пропонує в форматі Нормандских переговорів. Кім того, просить залучити туди Сполучені Штати Америки. Водночас Меркель визнає: мирний процес на Донбасі буксує.

"Всі країни, ми всі разом повинні тиснути на Росію, щоби провести Нормандську зустріч і завершити війну на Донбасі. щоб повернути наші незаконно анексовані території", - зауважив Володимир Зеленський

Згодом лідери продовжили спілкування за вечерею в присутності делегацій. Упродовж дводенного візиту Володимир Зеленський зустрівся із німецьким колегою, а ще познайомвся із кандидатом у канцлери із наразі максимальними шансами зайняти крісло Меркель - Арміном Лашетом. Утім, саме з Ангелою Меркель президент говорив найдовше - не одну годину, як планувалося. 

До слова, важливі для обох теми Зеленський і Меркель повезуть на перемовини із Джо Байденом: німецька канцлерка вирушає туди післязавтра, а український президент - упродовж найближчих тижнів.

Джерело матеріала
loader
loader