Зеленський щодо статті Путіна: Двоюрідним племінникам не слід зазіхати на спадщину Київської Русі
Зеленський щодо статті Путіна: Двоюрідним племінникам не слід зазіхати на спадщину Київської Русі

Зеленський щодо статті Путіна: Двоюрідним племінникам не слід зазіхати на спадщину Київської Русі

Зеленський щодо статті Путіна: Двоюрідним племінникам не слід зазіхати на спадщину Київської Русі (ВІДЕО)

Президент України Володимир Зеленський у День Хрещення Київської Русі записав відео, у якому назвав Україну прямим нащадком однієї з наймогутніших держав середньовічної Європи і застеріг «двоюрідних племінників» від намагань посягнути на цю спадщину.

За словами Зеленського, Київська Русь – це матір України, історія християнства у Східній Європі розпочалась саме у Києві, коли Великий князь Володимир охрестив Русь.

«Нам не потрібно доводити це історичними трактатами, роботами, статтями, бо наші докази  вони не на папері, а в металі і камені. Не у міфах і легендах, а в наших містах і на наших вулицях… Двоюрідним племінникам і дуже далеким родичам не слід зазіхати на її спадщину, та намагатися якось довести свою причетність до подій, які відбулися за тисячі кілометрів», – сказав Зеленський.

У цьому коментарі Зеленський вочевидь згадує статтю президента РФ Володимира Путіна у якій він намагався стверджувати, що українці та росіяни – «один народ».

У статті Путін намагався «аналізувати» історію українців, білорусів та росіян від Х століття і до сучасності. У статті Путін апелював до нібито спільної історії народів, знову повторив тезу про «один народ», який нібито намагаються роз'єднати США та Європа. Також він шкодував про розпад СРСР, продовжував розвивати наративи про «зовнішнє управління», «громадянську війну» та фактично назвав Україну «проєктом польсько-австрійських ідеологів».

Загалом, Путін розмірковував в традиційному історичному наративі, який сформувався за часів Російської імперії, буцімто, українці, росіяни і білоруси є «одним народом», бо до XIII століття у мові та побуті населення Русі «не було відмінностей». Цю тезу історики ставлять під сумнів, або спростовують.

У червні 2021 року Путін заявив, що хоче висловитися на тему України «більш ґрунтовно» в окремій статті, при цьому, назвавши Переяславську раду 1654 року «Ярославською».

Скріншот відео: Офіс президента України/YouTube

Теги за темою
Україна Володимир Зеленський Новини Інфопростір
Джерело матеріала
loader
loader