/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Fadmin%2F361f288a-8e90-4c26-a0b9-b2c9273a3ae3.png)
Галюцинації та марення: лікар розповіла про перші симптоми отруєння грибами
Гриби не рекомендуються до вживання в їжу дітьми молодше 12-річного віку, вагітними жінками і літніми людьми.
Якщо ж сталося отруєння цим продуктом харчування, лікарі застерігають від самолікування. А про те, які із симптомів свідчать про необхідність звернутися за медичною допомогою, повідомила доктор-гастроентеролог Світлана Скибало в ефірі каналу "Обозреватель".
Симптоми, які можуть свідчити про отруєння грибами
До таких симптомів Скибало віднесла задишку, марення, озноб в кінцівках.
Медик зазначила також схожість симптомів отруєння грибами з симптомами при звичайному харчовому отруєння у вигляді болю в області живота, діареї, підвищення температури тіла.
Що стосується характерних ознак інтоксикації грибами, то експерт також розповіла про відчуття задухи, відчуття холоду в кінцівках, що пов'язано з відтоком крові від них. Крім того, Скибало попередила про марення, галюцинації, головні болі при отруєнні грибами.
При цьому лікар зазначила, що симптоми отруєння грибами можуть проявлятися не тільки в той же день, але і через години після вживання грибів, або навіть через 2, а то і 3 дні. Це, за її словами ускладнює визначення того, що саме гриби стали причиною отруєння.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Fadmin%2F17b26bde-94e3-48af-bab3-771ae12d0927.jpeg)
У будь-якому випадку, при наявності зазначених симптомів медик рекомендувала не займатися самолікуванням, а звернутися за медичною допомогою. Якщо ж її не можуть надати так швидко, як це необхідно, Скибало порадила самостійно промити шлунок і випити сорбуючий медпрепарат за типом активованого вугілля.
Кому заборонено вживання грибів?
Говорячи про категорії людей, для яких гриби повинні бути виключені з раціону, лікар назвала:
- дітей молодше 12 років;
- вагітних жінок;
- годуючих жінок;
- літніх людей;
- людей з ослабленим імунітетом;
- хворих, зокрема, захворюванням шлунково-кишкового тракту.
Що стосується її рекомендацій з приготування грибів, то, за словами медика, гриби повинні відварюватися кілька разів і не менше, ніж по 30 хвилин. При цьому лікар радить кожен раз міняти воду.
У разі ж найменших сумнівів щодо того, чи їстівний гриб, Скибало рекомендує його викинути і не намагатися щось з ним зробити.
Раніше ми повідомляли, що маленький хлопчик, якого врятували з Афганістану, загинув у Польщі від отруєння грибами.
Також портал MY.UA писав, що дієтолог розповів, кому не можна їсти часник і чому.
Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

