Галюцинації та марення: лікар розповіла про перші симптоми отруєння грибами
Галюцинації та марення: лікар розповіла про перші симптоми отруєння грибами

Галюцинації та марення: лікар розповіла про перші симптоми отруєння грибами

Гриби не рекомендуються до вживання в їжу дітьми молодше 12-річного віку, вагітними жінками і літніми людьми.

Якщо ж сталося отруєння цим продуктом харчування, лікарі застерігають від самолікування. А про те, які із симптомів свідчать про необхідність звернутися за медичною допомогою, повідомила доктор-гастроентеролог Світлана Скибало в ефірі каналу "Обозреватель".

Симптоми, які можуть свідчити про отруєння грибами

До таких симптомів Скибало віднесла задишку, марення, озноб в кінцівках.

Медик зазначила також схожість симптомів отруєння грибами з симптомами при звичайному харчовому отруєння у вигляді болю в області живота, діареї, підвищення температури тіла.

Що стосується характерних ознак інтоксикації грибами, то експерт також розповіла про відчуття задухи, відчуття холоду в кінцівках, що пов'язано з відтоком крові від них. Крім того, Скибало попередила про марення, галюцинації, головні болі при отруєнні грибами.

При цьому лікар зазначила, що симптоми отруєння грибами можуть проявлятися не тільки в той же день, але і через години після вживання грибів, або навіть через 2, а то і 3 дні. Це, за її словами ускладнює визначення того, що саме гриби стали причиною отруєння.

Галюцинації та марення: лікар розповіла про перші симптоми отруєння грибами  - Фото 1
Симптоми отруєння грибами можуть з'явитися і через пару днів

У будь-якому випадку, при наявності зазначених симптомів медик рекомендувала не займатися самолікуванням, а звернутися за медичною допомогою. Якщо ж її не можуть надати так швидко, як це необхідно, Скибало порадила самостійно промити шлунок і випити сорбуючий медпрепарат за типом активованого вугілля.

Кому заборонено вживання грибів?

Говорячи про категорії людей, для яких гриби повинні бути виключені з раціону, лікар назвала:

  • дітей молодше 12 років;
  • вагітних жінок;
  • годуючих жінок;
  • літніх людей;
  • людей з ослабленим імунітетом;
  • хворих, зокрема, захворюванням шлунково-кишкового тракту.

Що стосується її рекомендацій з приготування грибів, то, за словами медика, гриби повинні відварюватися кілька разів і не менше, ніж по 30 хвилин. При цьому лікар радить кожен раз міняти воду.

У разі ж найменших сумнівів щодо того, чи їстівний гриб, Скибало рекомендує його викинути і не намагатися щось з ним зробити.

Раніше ми повідомляли, що маленький хлопчик, якого врятували з Афганістану, загинув у Польщі від отруєння грибами.

Також портал MY.UA писав, що дієтолог розповів, кому не можна їсти часник і чому.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Джерело матеріала
Автор статті
Катерина Танчик
Катерина Танчик
Редактор новин
loader
loader