/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F247%2Ff68d13f7050ec775df8db0174809874f.jpg)
Осіння заготівля цілющих рослин
Лопух великий
Старе листя лопуха застосовують при ударах, розтягуванні зв’язок, ревматизмі, п’яткових шпорах. Коріння лопуха можна використовувати в їду - ними цілком можна замінити пастернак, петрушку і навіть моркву, а також приготувати смачні страви. Коріння лопуха тушкують, варять і смажать. Також із них готують реп’яхову олію для лікування волосся. Необхідно 100 г подрібнених коренів лопуха і 200 мл будь-якої рослинної олії. Все перемішати і залишити постояти добу. Потім, постійно помішуючи, варити на повільному вогні 15 хвилин. Відтак остудити, процідити, перелити у скляний флакон і тримати у холодильнику.
Кульбаба
Найпростіший спосіб лікування кульбабою - регулярне її вживання. З кульбаби готують варення і пастилу. Свіжим соком кульбаби можна змащувати бородавки, мозолі, пігментні плями, веснянки. Сік кульбаби (його отримують з подрібненого листя і коренів способом вичавлювання з невеликою кількістю теплої води) п’ють при захворюваннях печінки, нирок і сечового міхура, для зміцнення зубів і кісток, зняття набряків і болю у суглобах, підвищення апетиту, нормалізації рівня цукру в крові і активізації обміну речовин, при інтоксикаціях і отруєннях, як ефективний сечогінний засіб по 1 столовій ложці до їди.
Бадан
У цієї рослини виявлено антимікробні, сечогінні та кровоспинні властивості. Настій: 20 г листя залити склянкою гарячої води, настоювати на водяній бані до 15 хвилин, охолодити. Приймати по 2 ст. ложки кілька разів на день. Цим настоєм можна полоскати хворе горло і рот при стоматиті чи пародонтозі.
Родовик звичайний
Відвар: 1 ст. ложку подрібненого коріння варити у 200 мл води 15 хвилин. Приймати по 1 ст. ложці 5 разів на день при шлунково-кишкових захворюваннях (гастрит, панкреатит, коліт).
Глід
При неврозі і пороках серця, аритміях, а також для поліпшення кровообігу рекомендують настій: 1 ст. ложку плодів залийте склянкою окропу і настоюйте 3-4 години, процідіть і пийте по 2-3 ст. ложки кожного разу перед їдою.
Календула
Допомагає при захворюваннях шлунка, кишечнику і печінки. Необхідно: 4 ст. ложки квітів календули вимочити у 500 мл води протягом 8 годин, процідити. У вимочені квіти додайте ще 500 мл води і кип'ятити протягом 5 хвилин. Потім змішайте з першим настоєм. Приймати по 3 склянки в день.
При застуді, яка супроводжується сильним нежитем: жменьку квіток календули заварити 400-500 мл окропу і додати кілька крапель настоянки евкаліпта. Вдихати теплий пар, накрившись ковдрою. Якщо повторити таку процедуру кілька днів, простуду як рукою зніме.
! Крім цих трав, зараз можна заготовити плоди журавлини, обліпихи, горобини звичайної, шипшини, цикорію звичайного, а також листя кропиви дводомної, м'яти, меліси, смородини, подорожника великого. З рослин, які ростуть на садових і городніх ділянках, можна приготувати дуже смачні вітамінні чаї.

