Північний потік-2 - це сучасна зброя Росії, наслідки якої ніхто ще не знає - Зеленський
Північний потік-2 - це сучасна зброя Росії, наслідки якої ніхто ще не знає - Зеленський

Північний потік-2 - це сучасна зброя Росії, наслідки якої ніхто ще не знає - Зеленський

Ціна продажу газу в Європі досягла майже 2 тисяч доларів за тисячу кубів / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Північний потік-2 - це сучасна зброя Росії, наслідки якої ніхто ще не знає.

Про це президент заявив в інтерв'ю телеканалу ICTV.

За його словами, Європа уже дослуховується до України, яка била на сполох ще до початку опалювального сезону.

Зокрема, представники від України розмовляли з багатьма лідерами Європи та Сполучених Штатів Америки.

Вони говорили про те, що буде дефіцит на газовому ринку, а Росія використовуватиме це, "щоб тиснути для дуже швидкого запровадження Північного потоку-2"

"Для нас це було зрозуміло. Ми розуміли, що для нас будуть виклики, але у нас є свій газ, і наше суспільство буде забезпечене", - заявив президент.

Проте, він підкреслив, що Україна говорила про енергетичну небезпеку для всієї Європи, і вже зараз "нас чують і уже є реакція".

"Після того, як Північний потік-2 буде добудований, його ще треба запустити. Для нас дуже важливо, щоб третій енергетичний пакет було застосовано до Північного потоку-2, як і багато інших технічних речей, щоб все було за міжнародним законом", - додав Зеленський. 

На його думку, Росія, "зрозуміло, цього не хоче", адже відчуває силу через наявні об'єми газу і нафти та користується цією силою.

"Я думаю, що Європа шокована від ціни 2 тисячі доларів. Я думаю, вони розраховували на 300-400 доларів. Вони були готові у разі дефіциту до 500-600 доларів, але ніхто не очікував зростання до 2 тисяч. І вже деякі країни подивились на наш досвід щодо річних пакетів для населення", - розповів глава держави.

За його словами, реакція Франції та інших європейських держав свідчить про те, що навіть для європейців така ціна є дуже дорогою. 

"Треба реагувати. Північний потік-2 - це сучасна зброя. Ми бачимо потужну зброю, тобто окрім пострілів і окрім російської зброї у виді інформаційної політики та кіберзброї, з'явилася нова зброя - енергетична. Наслідки цієї зброї ніхто ще не знає, зиму ми ще не пройшли, Європа ще не пройшла. Побачимо, що буде далі, що буде навесні", - сказав президент.

Зеленський впевнений, що при цьому Україна має бути на крок попереду і не просто говорити про те, скільки запасів газу у сховищах та чи вистачить їх на зиму.

"Вистачає, але цього замало. Тому що ми не розуміємо, що буде далі - наступного року. Наступна зима також обов'язково прийде і в Україну, і у світ. І треба буде реагувати", - наголосив він.

Водночас глава держави назвав серйозним викликом закінчення контракту про транзит російського газу Україною, який чинний до кінця 2024 року.

"Що буде 1 січня 2025 року? Це також дуже серйозний виклик та серйозне питання, на яке треба знаходити відповіді вчора, позавчора, на яке треба було знайти відповідь 10 років тому. Ми не знаходили і тому трансформацію енергобезпеки України ми точно будемо готувати і точно найближчим часом людям покажемо", - підкреслив Зеленський.

Ціна на газ:

6 жовтня 2021 року ціна продажу газу в Європі досягла майже 2 тис.дол. за тисячу кубів, що є абсолютним рекордом.

5 країн Європейського Союзу просять розслідувати аномально високі ціни на газ. Так, Франція, Іспанія, Чехія, Румунія і Греція у своїй спільній заяві закликали встановити загальні правила купівлі газу, щоб пом'якшити різкий стрибок цін на газ.

Серед основних причин рекордного зростання цін на природний газ в Європі - низькі запаси газу в сховищах через холодну зиму і слабкі темпи закачування, викликані дефіцитом пропозиції.

"Північний потік-2": що необхідно знати

  • Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачено будівництво і робота двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Газопровід проходить в обхід України.
  • Оператором трубопроводу є компанія Nord Stream 2 AG, засновником якої є російський "Газпром". Фінансують проект європейські компанії: французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.
  • США ввели проти підрядників будівництва ряд санкцій, через що свого часу роботи зі спорудження газопроводу припинялися.
  • 2 вересня після зустрічі з президентом США Джозефом Байденом президент України Володимир Зеленський заявив, що Байден гарантував введення санкцій проти "Північного потоку-2" у разі виникнення загроз для енергетичної безпеки України.
  • 10 вересня в Росії заявили про закінчення будівництва газопроводу "Північний потік-2".
  • 23 вересня 2021 року стало відомо про те, що в Конгресі схвалили санкції проти "Північного потоку-2".
  • 4 жовтня 2021 року компанія-оператор російського газопроводу "Північний потік-2" почала заповнювати першу гілку газом.
  • Станом на 18 жовтня перша нитка газопроводу "Північний потік-2" було заповнено технічним газом.
  • 18 жовтня 2021 року Україна подала заявку на участь у сертифікації "Північного потоку-2".

Автор: Антоніна Доломанжи

Теги за темою
Росія Володимир Зеленський Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader