Рецепт традиційної випічки до Дня Андрія: українська калита від Клопотенка
Рецепт традиційної випічки до Дня Андрія: українська калита від Клопотенка

Рецепт традиційної випічки до Дня Андрія: українська калита від Клопотенка

Відомий український кулінар Євген Клопотенко поділився з читачами рецептом традиційної випічки до Дня святого Андрія Первозванного - так званої калити у вигляді бублика.

Технологію і рецепт Євген Клопотенко опублікувавши на своєму офіційному сайті.

Історія застосування калити

У ніч з 12 на 13 грудня хлопці та дівчата збираються разом, влаштовуючи ігри та гуляння. Неодруженим хлопцям пропонується відкусити шматочок бублика, який при цьому червоною стрічкою прив'язаний за кочергу. Якщо виходить урвати хоч невелику частину калити, вважається, що хлопець готовий до одруження.

Рецепт традиційної випічки до Дня Андрія: українська калита від Клопотенка - Фото 1
Традиційну українську калиту використовували в іграх на Андрія

Калита буває пісна і не пісна, у другій присутнє молоко і вершкове масло, тому бублик виходить дуже м'яким. Що стосується начинки, традиційно використовують мак, родзинки та горіхи (можна додавати фісташки, фундук, кешью тощо). Також, якщо вам подобається смак банана, ківі, різних ягід і сухофруктів, їх теж кидають в тісто.

Як приготувати калиту за рецептом Клопотенка

Розігрійте духовку до 180 градусів. У ємність влийте 200 мл молока і прогрійте до теплого стану. Додайте пів чайної ложки солі, 50 г вершкового масла, по 3 столові ложки соняшникової олії, цукру і меду. Перемішайте до повного з'єднання всіх інгредієнтів.

Рецепт традиційної випічки до Дня Андрія: українська калита від Клопотенка - Фото 2
Рецепт приготування Калити від кулінара Євгена Клопотенка

Розбийте всередину яйце, влийте столову ложку оцта, додайте за смаком горіхи, родзинки, мак і все, що захочете, для смаку. У мисці змішайте 350 г борошна і чайну ложку соди, замісіть липке тісто.

Пергаментний папір покрийте маслом, сформуйте з тіста диски у формі бубликів і викладіть на форму. Випікайте 25 хвилин при температурі 180 градусів. Як тільки дістанете калиту з духовки, полийте випічку медом за допомогою силіконового пензлика.

Раніше портал MY.UA повідомляв, як очистити печінку за допомогою доступних продуктів: детоксикація організму.

Також ми писали, як влаштувати новорічну вечірку з обмеженим бюджетом.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Джерело матеріала
Автор статті
Супівська Єлизавета
Супівська Єлизавета
Редактор новин
loader