Кутя — один з головних атрибутів Різдва.
У це свято заведено відпочивати разом зі своєю родиною від повсякденних турбот і насолоджуватися смаколиками.
Існує безліч рецептів куті — кожен знайде собі необхідний.
Але також є і класичні рецепти — з пшениці, горіхів, меду та маку.
Як приготувати традиційну кутю на Різдво — читайте у матеріалі Фактів ICTV.
Кутя на Різдво.
200 г пшениці (цільної);.
50 г волоських горіхів;.
50 г родзинок;.
100 г меду;.
50 г маку.
Спосіб приготування:.
Насамперед пшеницю потрібно промити та замочити на три години.
Класичний рецепт має на увазі проварку до повної готовності, після чого потрібно позбутися зайвої води за допомогою друшляку.
Беремося за мак – його треба запарити.
Кладемо в місткість, заливаємо водою і накриваємо мискою або тарілкою — весь процес пройде швидше.
Потрібно дочекатися набухання маку, а потім перетерти.
Це можна зробити як у ступці, так і в кавомолці або блендері.
Далі — родзинки та волоські горіхи.
Висушені виноградини слід запарити, а горіхи порізати на маленькі шматочки.
Після цього потрібно засипати в миску пшениці, мак і горіхи — все це перемішуємо і заливаємо медом.
Якщо є тільки твердий мед — можна розпарити в паровій бані або мікрохвильовій печі.
Знову всі компоненти ретельно змішати.
Різдвяна кутя готова до вживання.
Можна також додати цукати, чорнослив, курагу, сухофрукти або інші екзотичні інгредієнти, які вам подобаються.
Кутя з апельсиновою цедрою.
250 г маку;.
150 г очищеної пшениці;.
2 ст.
л рідкого меду (якщо він кристалізувався, розчинити на водяній бані);.
1 пакетик ванільного цукру;.
150 г цукру;.
по 100 г очищеного мигдалю, волоських та лісових горіхів, родзинок;.
1 ст.
л апельсинової цедри;.
1/2 склянки води;.
половинки волоських горіхів для прикраси.
Спосіб приготування:.
Залити мак окропом, злити, залити ще раз (води за обсягом вдвічі більше, ніж маку) і залишити на вісім годин.
Після цього зливаємо воду, а мак відправляємо в м’ясорубку або перетираємо у ступці.
Пшеницю добре промити.
Залити холодною водою та тримати на плиті до кипіння.
Після цього краще зменшити вогонь та дочекатися випаровування води.
Поставити місткість у розігріту духову шафу або готувати пшеницю на водяній бані до м’якості.
Знову потрібно промити холодною водою та злити.
Вже перетертий мед треба змішати із маком.
Звичайний та ванільний цукор розчинити в рідині та перемішати з маком та пшеницею.
Все це потрібно ще раз перемішати з подрібненими горіхами, родзинками та цедрою.
Можна додати в кутю половинки волоських горіхів, якщо гості оцінять.
Потім готове блюдо ставимо у холодильник.
Можна додатково кутю прикрасити мигдалем та шматочками кураги, після чого подавати до різдвяного столу.
Кутья из перловки с клюквой: простой рецепт рождественского блюда ?>.