Як приготувати традиційну кутю на Різдво
Як приготувати традиційну кутю на Різдво

Як приготувати традиційну кутю на Різдво

Кутя — один з головних атрибутів Різдва.

У це свято заведено відпочивати разом зі своєю родиною від повсякденних турбот і насолоджуватися смаколиками.

Існує безліч рецептів куті — кожен знайде собі необхідний.

Але також є і класичні рецепти — з пшениці, горіхів, меду та маку.

Як приготувати традиційну кутю на Різдво — читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Кутя на Різдво.

200 г пшениці (цільної);.

50 г волоських горіхів;.

50 г родзинок;.

100 г меду;.

50 г маку.

Спосіб приготування:.

Насамперед пшеницю потрібно промити та замочити на три години.

Класичний рецепт має на увазі проварку до повної готовності, після чого потрібно позбутися зайвої води за допомогою друшляку.

Беремося за мак – його треба запарити.

Кладемо в місткість, заливаємо водою і накриваємо мискою або тарілкою — весь процес пройде швидше.

Потрібно дочекатися набухання маку, а потім перетерти.

Це можна зробити як у ступці, так і в кавомолці або блендері.

Далі — родзинки та волоські горіхи.

Висушені виноградини слід запарити, а горіхи порізати на маленькі шматочки.

Після цього потрібно засипати в миску пшениці, мак і горіхи — все це перемішуємо і заливаємо медом.

Якщо є тільки твердий мед — можна розпарити в паровій бані або мікрохвильовій печі.

Знову всі компоненти ретельно змішати.

Різдвяна кутя готова до вживання.

Можна також додати цукати, чорнослив, курагу, сухофрукти або інші екзотичні інгредієнти, які вам подобаються.

Кутя з апельсиновою цедрою.

250 г маку;.

150 г очищеної пшениці;.

2 ст.

л рідкого меду (якщо він кристалізувався, розчинити на водяній бані);.

1 пакетик ванільного цукру;.

150 г цукру;.

по 100 г очищеного мигдалю, волоських та лісових горіхів, родзинок;.

1 ст.

л апельсинової цедри;.

1/2 склянки води;.

половинки волоських горіхів для прикраси.

Спосіб приготування:.

Залити мак окропом, злити, залити ще раз (води за обсягом вдвічі більше, ніж маку) і залишити на вісім годин.

Після цього зливаємо воду, а мак відправляємо в м’ясорубку або перетираємо у ступці.

Пшеницю добре промити.

Залити холодною водою та тримати на плиті до кипіння.

Після цього краще зменшити вогонь та дочекатися випаровування води.

Поставити місткість у розігріту духову шафу або готувати пшеницю на водяній бані до м’якості.

Знову потрібно промити холодною водою та злити.

Вже перетертий мед треба змішати із маком.

Звичайний та ванільний цукор розчинити в рідині та перемішати з маком та пшеницею.

Все це потрібно ще раз перемішати з подрібненими горіхами, родзинками та цедрою.

Можна додати в кутю половинки волоських горіхів, якщо гості оцінять.

Потім готове блюдо ставимо у холодильник.

Можна додатково кутю прикрасити мигдалем та шматочками кураги, після чого подавати до різдвяного столу.

Кутья из перловки с клюквой: простой рецепт рождественского блюда ?>.

Источник материала
loader
loader