Угорщина заблокувала приєднання України до кіберцентру при НАТО
Угорщина заблокувала приєднання України до кіберцентру при НАТО

Угорщина заблокувала приєднання України до кіберцентру при НАТО

Україна подала офіційний запит на приєднання до Центру у серпні 2021 року.

Угорщина заблокувала приєднання України до Об'єднаного центру з кібероборони НАТО (CCDCOE). 

Про факт блокади однією з держав Альянсу напередодні в ефірі ток-шоу "Право на владу" повідомив секретар РНБО Олексій Данілов, а джерело "Європейської правди" підтвердило, що правом вето скористалася саме Угорщина.

"Є така інституція, яка має назву Кібер-НАТО. І ми влітку минулого року подали туди відповідні документи, пройшли всі відповідні верифікації. І там, так само, як в НАТО, консенсусом приймаються рішення. Так от: одна з європейських країн відмовила в участі нашій країні в цій поважній інституції", - сказав Данілов.

Секретар РНБО підкреслив, що це відбулося незважаючи на те, що в Україні триває війна та постійно відбуваються кібератаки.

Співрозмовник видання, який брав участь у процесі, підтвердив, що йдеться про блокування вступу України саме угорським урядом.

Оскільки засідання Ради центру, яка ухвалює рішення про розширення складу учасників відбувається лише 2 рази на рік, приєднання України до цієї структури (у разі позитивного висновку) може статися лише з 2 півріччя 2022 року.

Тим часом Угорщина поки публічно не оприлюднила свою позицію з даного приводу. Але варто зауважити, що Об'єднаний центр передових технологій з кібероборони НАТО формально не є структурою Альянсу.

Центр має великий вплив на дії Альянсу у сфері кіберзахисту. Його засновники - 7 країн, у складі Центру 20 учасників – 17 членів НАТО та 3 країни-партнери.

Путін заявив про можливі наслідки прийняття України до НАТО | Новини світу

Раніше президент Володимир Зеленський пояснив сенс вступу України до Північноатлантичного альянсу. Він вважає, що прийняття України до Альянсу - це "превентивний захід" щодо безпеки наших громадян. 

Читайте також: 

  • Кулеба порадив НАТО поламати “гру на підняття ставок”, яку веде Росія
  • "Це - захист та оборона": генсек НАТО відреагував на розміщення військ США у Східній Європі
  • "Ми не можемо піти на компроміс": ЗМІ опублікували текст відповіді США та НАТО на "гарантії безпеки" Москви
  • У Пентагоні заявили, що Путін не має права вето на вступ України до НАТО
Джерело матеріала
loader
loader