Курс долара до гривні: з'явився прогноз на два-три місяці
Курс долара до гривні: з'явився прогноз на два-три місяці

Курс долара до гривні: з'явився прогноз на два-три місяці

У зв'язку з нестабільною політичною ситуацією в Україні, коли західні партнери сурмлять про можливий напад Росії вже на цьому тижні, курс валют скаче і не може врівноважити попит і пропозицію.

Про це пише видання BBC.

Гривня різко впала через психологічний фактор

14 лютого українці побачили, як курс валют відповідає на реалії сучасності. Через загрозу військового вторгнення дуже важко утримати вартість гривні на стабільному і оптимальному рівні. Національний банк встановив ціну 28,03 грн за долар, але вимушені продажі змусили ціну впасти приблизно на 60 копійок.

Курс долара до гривні: з'явився прогноз на два-три місяці - Фото 1
Стійкість гривні продовжує падати через панічні настрої в Україні

За даними порталу Minfin, середній курс обміну в банках склав від 28,1 до 28,85 грн/долар. На це вплинула криза, але тепер витоки не тільки економічні, як було під час минулих обвалів вартості гривні, а психологічні. Причиною девальвації багато експертів називають паніку в країні, невпевненість у завтрашньому дні.

Що буде з курсом далі

Передбачається, що поточний тиждень буде переломним у питанні курсу. Зараз ним керує психологія, тому спрогнозувати що-небудь складно. Є позитивний сценарій, при якому Національний банк зможе успішно протистояти тиску, продаючи валюту з резервів. Резервний фонд на даний момент становить 29 мільярдів доларів.

Курс долара до гривні: з'явився прогноз на два-три місяці - Фото 2
Курс валют стабілізується, якщо вдасться уникнути військового вторгнення

При поганому сценарії на гривню продовжить тиснути втеча з України іноземних інвесторів. А велика різниця між купівлею і продажем буде надалі призводити до спекулятивних операцій на ринку.

У будь-якому випадку, рекомендується почекати вирішення воєнної ситуації. Якщо вдасться обійтися без вторгнення, це стабілізує і політичну сферу, і економічну, і валютні ринки.

В Офісі президента України прогнозують стабілізацію курсу національної валюти до 27–28 грн. за долар протягом двох-трьох місяців.

"Який би не створювався інформаційний тиск, курс долара не повинен перевищити 30 грн. Резервів Національного банку більше, ніж достатньо для того, щоб угамувати цю паніку. Якщо є бажання купити долар по 28–29,5 грн, купіть, але ви втратите. Тому що протягом двох-трьох місяців курс відкотиться на свій нормальний рівень - 27-28 грн за долар", - заявив заступник голови ОПУ Ростислав Шурма.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що у понеділок вранці гривня різко впала.

Також ми писали, що відставити паніку: SkyUp повністю відновила польоти в небі України.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Джерело матеріала
Автор статті
Супівська Єлизавета
Супівська Єлизавета
Редактор новин
loader
loader