Як швидко вкласти дитину спати: все про діючі ритуали, режим і провітрювання
Як швидко вкласти дитину спати: все про діючі ритуали, режим і провітрювання

Як швидко вкласти дитину спати: все про діючі ритуали, режим і провітрювання

Багато батьків цікавляться питанням, як можна швидко вкласти дитину спати, забуваючи при цьому про бажання самих дітей.

Але ж головне правило відходу до сну - щоб цей процес приносив задоволення як малюкові, так і батькам, а не сприймався дитиною як покарання. Про вибір кращого часу для укладання на сон малюка і способи полегшити засинання дитини, - експерти розповіли виданню "Сьогодні".

Кращий час для відходу до сну і особливі ритуали

Важливою умовою є чіткий режим з укладанням дитини спати завжди в один час, вибирати який варто індивідуально. На думку педіатра Євгена Комаровського, так званого єдиного "правильного" часу для укладання дитини на нічний сон не існує і тут важливо враховувати зручність батьків. Однак до режиму сну і відпочинку потрібно підходити з оглядкою на вік дитини.

Що стосується певних ритуалів, які здатні налаштувати малюка на нічний сон, то для самих маленьких вони полягають в годуванні, купанні, масажі. Якщо ж діти старше, то мова швидше йде про водні процедури, чищення зубів, вибір піжами і т.д.

Як швидко вкласти дитину спати: все про діючі ритуали, режим і провітрювання - Фото 1
Чищення зубів - один з ритуалів перед сном

До факторів, що впливає на засипання, відносяться наявність і якість місця для сну, показники вологості і температури повітря в кімнаті, рівень шуму і ступінь освітленості. Температура в спальні дитини не повинна перевищувати +20 градусів, а вологість – 60%. Світло від нічника не повинне бути яскравим. Також важливо забезпечити циркуляцію повітря, провітрювати кімнату перед сном.

Від перегляду мультиків та гри на телефоні перед сном дитину варто відучити, інакше вона буде засипати ще довше. Краще самі приділіть час своєму малюкові, випромінюйте спокій, який передасться і йому.

Методи педіатрів: як вкласти дитину спати?

Згідно з системою виховання дітей італійського педагога і лікаря Марії Монтессорі, в укладанні дитини до 3 років спати допоможе поділ дитячої кімнати на зону сну, вживання їжі, переодягання і місця догляду за ним батьків.

Як швидко вкласти дитину спати: все про діючі ритуали, режим і провітрювання - Фото 2
За методикою Монтессорі дитячу кімнату потрібно зонувати

Відповідно ж до методу педіатра Річарда Фербера "Cry It Out" (CIO) взагалі варто дати дитині, яка не хоче спати, поплакати, уклавши в ліжечко і залишивши на самоті. Педіатр вважає, що тільки так можна навчити малюка самостійно засипати.

Як би там не було, але якщо ваша дитина погано засинає протягом тривалого періоду, часто прокидається вночі, то варто звернутися за допомогою до педіатра, дитячого невролога або психотерапевта.

Раніше на MY.UA: корисна звичка: чому не варто викидати яєчну шкаралупу.

Читайте також: "Сільпо" запустив сайт знайомств, де можна знайти пару за уподобаннями в їжі.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Джерело матеріала
Автор статті
Катерина Танчик
Катерина Танчик
Редактор новин
loader
loader