"Україна — частина європейської сім'ї": Що кажуть лідери ЄС про майбутнє України
"Україна — частина європейської сім'ї": Що кажуть лідери ЄС про майбутнє України

"Україна — частина європейської сім'ї": Що кажуть лідери ЄС про майбутнє України

10 березня у французькому Версалі відбулося засідання Європейської Ради, де очільники країн ЄС обговорювали питання російської агресії. Відповідальність за "неспровоковану і необґрунтовану" війну вони покладають не тільки на росію, а й на Білорусь. Усі винні у військових кримільнальних злочинах будуть покарані — особливо жорстоке покарання чекає на тих, хто завдав шкоди мирному населенню.

“Ми вимагаємо, щоб Росія припинила свої військові дії та вивела всі сили та військову техніку з усієї території України негайно й беззастережно, а також повністю поважала територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України в межах її міжнародно визнаних кордонів”, — говориться у заяві Європейської Ради.

Лідери країн ЄС запевнили, що продовжать допомагати біженцям з України, а після перемоги прикладуть усі зусилля для відбудови країни.

"ЄС і його держави-члени будуть продовжувати надавати скоординовану політичну, фінансову, матеріальну та гуманітарну підтримку. Ми сповнені рішучості надати підтримку відновленню демократичної України після того, як припиниться натиск Росії. Ми сповнені рішучості ще більше посилити наш тиск на Росію і Білорусь. Ми ввели серйозні санкції і як і раніше готові швидко ввести нові санкції".

Процедура вступу України в ЄС не була темою засідання, однак у документі запевнили, що “Україна — частина нашої європейської сім'ї". Нагадаємо, 28 лютого Україна подала заявку на вступ до ЄС. В очікуванні рішення Європейської Комісії країни ЄС планують “ще більше зміцнювати наші зв'язки і поглиблювати партнерство, щоб підтримати Україну на її європейському шляху”.

Президент Володимир Зеленський впевнений, що Україна була і є частиною європейської сімї.

"Сьогодні і завтра в Європі тривають дискусії щодо майбутнього України в Європейському Союзі. Я вважаю, що наш народ, наша держава, наша армія вже зробили все, щоб нас хотіли там бачити серед рівних, щоб нас туди запросили. Це фінальний іспит для Європи. Серед лідерів держав є ті, хто нас підтримує, а є ті, хто підтримує тільки себе, але ми бачимо як до нас ставляться народи всіх цих країн, країн Європи і це головне, бо я точно знаю, що якби саме люди вирішували щодо нашого членства в ЄС, вони б точно обрали народ України. Сьогодні, коли я бачу підтримку народів кожної країни на площах столиць Європи, я знаю, український народ — вже в Євросоюзі. Ну, а політики, я впевнений, що вони підлаштуються. Бажано швидше. Слава народам Європи! Слава Україні! Слава нашим військовим!", ​​— заявив Зеленський.

Ймовірно, президент таким чином відповів на занепокоєння Еммануеля Макрона. Президент Франції виявив сумнів у можливості “відкривати процедуру приєднання з країною, яка перебуває у стані війни”. Раніше в історії євроінтеграції таких випадків не було.

Натомість президент Литви Ґітанас Науседа запевнив, що Україну чекають в ЄС:

"Лідери ЄС сказали "ТАК" українській євроінтеграції. Процес розпочався. Тепер від нас та українців залежить, як швидко ми його завершимо. Героїчний український народ заслуговує знати, що йому раді в ЄС".

Дивіться також:

Де шукати роботу за кордоном: 30 корисних ресурсів.

92% українців вірять у те, що ми зможемо відбити напад Росії. Цей показник зростає.

україна
ЄС
війна
Теги за темою
війна Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader