«Нафтогаз» розпочав підготовку до нового арбітражу з «Газпромом»
«Нафтогаз» розпочав підготовку до нового арбітражу з «Газпромом»

«Нафтогаз» розпочав підготовку до нового арбітражу з «Газпромом»

НАК «Нафтогаз України» розпочав передарбітражну процедуру через невиконання «Газпромом» умови «качай або плати» за контрактом на організацію транзиту природного газу

Про це повідомив голова української компанії Юрій Вітренко, передає Інтерфакс-Україна.

«Ми вже розпочали передарбітражну процедуру. Готуємо з юристами відповідні звернення до «Газпрому». Є певний час, протягом якого ми маємо спробувати вирішити питання до арбітражу, якщо не вирішимо – новий арбітраж. Причина – вони платять менше, ніж мають платити за контрактом. У них немає для цього жодного обґрунтування – контракт у нас «качай або плати», – сказав він.

Глава «Нафтогазу» нагадав, що невиконання «Газпромом» своїх договірних зобов'язань за контрактом тягне за собою порушення угоди про врегулювання, відповідно до якої НАК відмовився від претензій у започаткованому у 2018 році арбітражі на суму $12,2 млрд.

«Якщо вони не виконують зобов'язання «качай або плати», то це означає, що вони порушують не лише контракт на організацію транзиту, а й угоду про врегулювання. Тобто це арбітраж не лише на суму недоплати, а й на $12,2 млрд, які ми відкликали з арбітражу», – наголосив Вітренко.

Раніше Оператор ГТС через втручання окупантів у роботу своїх об’єктів у зоні бойових дій припинив прийом газу з Росії у фізичній точці з’єднання «Сохранівка», яка забезпечувала близько третини транзиту російського газу в ЄС. При цьому Оператор ГТС вказував на можливість тимчасово перенести транзит газу з цієї точки на точку входу «Суджа».

Теги за темою
Нафтогаз
Джерело матеріала
loader
loader