На відновлення потрібно майже 35 млрд грн: через війну в Україні пошкоджено 705 медзакладів
На відновлення потрібно майже 35 млрд грн: через війну в Україні пошкоджено 705 медзакладів

На відновлення потрібно майже 35 млрд грн: через війну в Україні пошкоджено 705 медзакладів

Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я України, в результаті агресії РФ в Україну пошкодження отримали 705 українських медустанов.

Їхнє відновлення коштуватиме 34 млрд грн.

В той час, як 114 медустанови зруйновані повністю.

Про це йшлося під час зустрічі заступників міністра охорони здоров’я Олексія Яременка та Богдана Боруховського з членами Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Крім того, під час зустрічі Олексій Яременко повідомив, що робоча група, яка працює над планом відновлення, знаходиться на “фінішній прямій” з розробки основної документації.

Скорые, тактические аптечки и 38 тонн лекарств: очередная гуманитарка Минздраву на этой неделе.

Повідомляється, що під час відновлення система охорони здоров’я перейде на нову систему розвитку ефективної мережі, в основу якої буде покладено принцип госпітальних округів.

При цьому пріоритет у відновленні буде надано медустановам первинної ланки, мережа яких була істотно реформована в останні роки.

— МОЗ вже робить це в деокупованих Київській, Чернігівській та Сумській областях.

Пріоритет — відновлення не самих медичних установ, а медпослуг для населення та робочих місць для працівників медичної сфери, — повідомляє ЄБА за підсумками зустрічі з чиновниками.

Відзначається також, що в процесі відновлення медучержденій відбуватиметься буде перехід на трирівневу госпітальну мережу (надкластерні, кластерні та загальні лікарні).

— Юридичний процес для формування такої мережі було розпочато ще в жовтні 2021 року, а завершити його МОЗ планує за 2-3 місяці.

Відповідно, інфраструктурний план розвитку мережі закладів охорони здоров’я вже матиме юридичну основу, — повідомляє ЄБА.

Оскільки проекти потребуватимуть оперативної реалізації, МОЗ пропонує оновлену форму співпраці держави і бізнесу, яка дозволить діяти швидко й гнучко, вважають в ЄБА.

Джерело матеріала
loader
loader