Як смачно приготувати гриби гливи: смажимо в сметані і маринуємо на зиму
Як смачно приготувати гриби гливи: смажимо в сметані і маринуємо на зиму

Як смачно приготувати гриби гливи: смажимо в сметані і маринуємо на зиму

Як приготувати гливи / фото ua.depositphotos.com

Гриби гливи не тільки смачні і низькокалорійні, але і надзвичайно корисні. За кількістю незамінних амінокислот і вітамінів вони перевершують майже всі овочі і фрукти. Ці гриби додають в супи, тушкують з овочами або соусами, смажать з картоплею і маринують на зиму. Для страв краще вибирати молоді гриби - вони набагато смачніше.

  • Мариновані гливи швидкі
  • Смажені гливи в сметані
  • Суп з гливами і овочами

Раніше ми писали, як готувати маслюки - ще одні сезонні гриби.

Мариновані гливи швидкі

  • Гливи - 500 г.
  • Вода - 300 мл.
  • Часник - 2 зубч.
  • Запашний перець горошком - 4 шт.
  • Чорний перець горошком - 4 шт.
  • Лавровий лист - 1 шт.
  • Соняшникова олія - 50 мл.
  • Оцет 9% - 50 мл.
  • Цукор - 1 стол.л.
  • Сіль - 1 стол.л. 

Гриби промити холодною водою і обрізати ніжку. Великі гриби розрізати на 2-3 частини, а дрібні гливи залишити цілими. Для маринаду налити в каструлю 300 мл чистої води, додати цукор і сіль, горошки запашного і чорного перцю, олію, лавровий лист, роздавлений часник. Довести маринад до кипіння.

Відео дня

Викласти гриби в маринад. Довести до кипіння і варити на маленькому вогні 8 хвилин. За цей час гриби виділять воду і рідини стане більше. Зняти з вогню гриби і остудити до кімнатної температури. Додати оцет. Остиглі гриби викласти в стерилізовану банку. За бажанням додати цибулю кільцями. Закрити стерилізованими кришками і зберігати в прохолодному місці.

Як смажити гливи / фото ua.depositphotos.com
Як смажити гливи / фото ua.depositphotos.com

Смажені гливи в сметані

  • Гливи - 500 г.
  • Сметана - 120 г.
  • Сіль - 0.5 чайн.л.
  • Соняшникова олія - 1 стол.л.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Перець чорний мелений за смаком.

Цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти на крупній тертці. На сковороді розігріти олію і обсмажити цибулю до золотистого кольору. Обсмажити на сковороді цибулю і моркву 5-7 хвилин. Гливи промити, зрізати грубі ділянки і нарізати середніми шматочками. 

Викласти нарізані гриби до овочів на сковороду і смажити 20 хвилин, часто помішуючи. Потім додати сметану і спеції, протушкувати гриби ще 5 хвилин і вимкнути вогонь. Подавати гливи зі сметаною з рубаною зеленню.

Суп з гливами і овочами

  • Гливи - 200 г.
  • Картопля - 500 г.
  • Морква - 1 шт.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Вода - 1 л.
  • Рослинна олія - 3 стіл.л.
  • Зелень за смаком.
  • Помідор - 1 шт.
  • Лавровий лист - 1 шт.

Гриби ретельно вимити і нарізати невеликими шматочками. Викласти гливи в каструлю з водою. Поставити каструлю на вогонь і варити гливи 10 хвилин. Картоплю нарізати кубиком, моркву - брусочками, цибулю дрібно порубати. Картоплю додати в суп і варити 20 хвилин. За бажанням в суп можна додати макарони або крупу.

Обсмажити цибулю і моркву на сковороді з олією 5 хвилин. Викласти овочі в суп. Нарізати помідори кубиком і також додати в суп. Покласти лавровий лист, посолити і поперчити суп. Варити ще 5 хвилин і вимкнути вогонь. Всипати посічену зелень і подавати суп до столу.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Тушонка з кашею на зиму: така ситна заготовка повинна бути в кожному будинку
  • Лінива піца на лаваші: дуже ситне блюдо за 10 хвилин
  • Приголомшливо смачні салати з виноградом: 4 рецепта на будь-який смак
Джерело матеріала
loader
loader