"Євросоюз не повірив попередженням США, що Росія готує війну проти України" – Боррель
"Євросоюз не повірив попередженням США, що Росія готує війну проти України" – Боррель

"Євросоюз не повірив попередженням США, що Росія готує війну проти України" – Боррель

Жозеп Боррель за декілька днів до повномасштабного вторгнення мав телефонну розмову з очільником Держдепу Ентоні Блінкеном, який попереджав, що вторгнення почнеться "цими вихідними".

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель розповів, що Євросоюз не вірив, що Росія почне війну, а Україна так запекло чинитиме опір.  

Про це він сказав під час промови у Брюсселі на зустрічі послів Євросоюзу, пише "Європейська правда".

"Війна в Україні триває. Ми не передбачали, наскільки ефективно Україна чинитиме опір. І ми не вірили, що війна буде. Я маю визнати, що коли американці говорили нам: "Вони (росіяни, - ред.) нападуть", то ми дуже неохоче в це вірили… і не передбачали, що Україна готова чинити опір так запекло і так успішно, як вона це робить. Безумовно, завдяки нашій військовій підтримці, без неї це було б неможливо, але ж і українці зі свого боку доклалися", - заявив Боррель. 

Він також заявив, що у Євросоюзі не передбачали, що російський президент Володимир Путін може піти на масову мобілізацію та відкриті ядерні погрози.

Жозеп Боррель у своїй промові також наголосив, що Євросоюз повинен "мислити більш політично, бути більш проактивним, й більш реактивним".

"Ми повинні більше слухати решту світу. Потрібно більше емпатії. Ми схильні переоцінювати раціональні аргументи та думаємо, що краще знаємо, що в інтересах інших людей. Ми недооцінюємо емоції та привабливість політики ідентичності. Крім того, ми повинні бути швидшими і ризикувати. Іноді я дізнавався більше про те, що десь відбувається, читаючи газети, ніж звіти з представництв ЄС", - резюмував він.

Підтримка ЄС та США України у боротьбі проти агресії РФ

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель відреагував на російський терор, спрямований проти мирних українців, повідомивши про додаткову військову допомогу Україні.

Країни ЄС на Празькому саміті домовилися спільно ізолювати Росію через війну в Україні.

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола заявила, що Україні потрібно надати важке озброєння та оборонні системи на тлі нової ескалації російської агресії.   

Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує від засідання у форматі "Рамштайн" 12 жовтня прогресу у питанні надання державі ППО та ПРО.

Чергове засідання у форматі "Рамштайн" має відбутися 12-13 жовтня у штаб-квартирі НАТО, зокрема за участю Фінляндії та Швеції. Учасники зустрічі першочергово обговорять надання Україні систем протиповітряної оборони.

Читайте також:

  • За дружбу з Путіним треба платити: чи може Брюссель вигнати Угорщину з ЄС
  • В Генштабі розповіли, чи змінила щось на фронті мобілізація в Росії
  • Європейський союз повинен поставити Україні танки: голова Європарламенту обіцяє компенсацію

Брудна війна Путіна - реакція президентки Європарламенту на масований обстріл

Джерело матеріала
loader