В нашій родині Новий рік та Різдво це передусім смаколики й подарунки.
Стільки солодощів, як в грудні-січні не вживають в інші місяцях.
І настільки часто не накривається по-святковому стіл, як на зимові свята: День святого Андрія, католицьке Різдво, Новий рік, православне Різдво, Маланки, свято Василя….
Ці дні насичені зустрічами з багатьма рідними людьми та кожного хочеться пригостити, для кожного накрити стіл.
Готувати я вмію і роблю це залюбки.
Чоловік ще на початку грудня традиційно купує багато борошна, бо знає, що мої фірмові страви це передусім випічка: рулет із маком, пиріжки, завиванець з яблуками, різдвяні пампушки та імбирні пряники.
Українці – щедра та хлібосольна нація, ми любимо смачно поїсти.
І в цьому сенсі моя родина підтримує цю традицію.
Охоче поділюся рецептом, що дістався мені від прабабусі.
Це “Хліб із запеченими символами”.
Він прикрашає наш новорічний стіл щороку і є не тільки смаколиком, а й цікавою магічною розвагою для всієї родини.
Всередині цього хліба запікаються різні невеликі предмети із символічним значенням.
Це може бути монетка, каблучка, ключ, квасоля, часник.
І коли за вечерею збирається вся родина, кожен відламує по шматку.
Якщо знаходить каблучку – людині слід готуватися до весілля, ключ – до переїзду чи подорожі, монетка – тішитися багатством, квасоля – до певних клопотів й успіхів, часник – до палкого кохання.
Якщо комусь нічого не дісталося в шматочку, це означає, що ваше майбутнє належить цілком вашій волі.
Поділюся з вами рецептом:.
тепле (кімнатної температури) молоко - 0,5 літра.
цукор - 4 ст.
сіль - 1 ст.
сипучі дріжджі - 50 г.
яйця - 4 шт.
маргарин - 125 г.
борошно - 2 склянки + скільки візьме тісто.
Спочатку замісіть опару: з'єднайте молоко, 1-2 ст.
цукру, сіль, дріжджі й борошно.
Дайте постояти 1-2 години.
Після цього змішайте міксером яйця з 1-2 столовими ложками цукру і влийте в опару.
Додайте борошна, замісіть тісто.
Не дивуйтеся, якщо воно буде виходити досить крутим.
В кінці замісу додайте ще маргарин.
Ретельно вимісіть тісто накрийте рушником і дайте постояти ще 1-2 години.
Тісто, що підійшло розділіть на 2 частини із співвідношення, що перша частина це 3/4 тіста, а інша – 1/4 всього тіста.
З більшої частини розкатайте 4 смужки й сплетіть косичку.
При плетінні сховайте в тісто підготовлені (вимиті, висушені й трохи притрушені борошном символи, за бажанням їх можна загорнути попередньо в харчову фольгу).
Тісто, що залишилося, теж розділіть на 3 частини і сплетіть в косу.
Покладіть тісто в форму: спочатку велику косу, потім на неї покладіть маленьку.
Залиште на пів години підходити.
Змастіть збитим яйцем і поставте в духовку на годину при 180 градусах.
Хліб виходить смачним, важко зупинитися на одному шматочку.