Як українці святкують новорічні свята
Як українці святкують новорічні свята

Як українці святкують новорічні свята

В нашій родині Новий рік та Різдво це передусім смаколики й подарунки.

Стільки солодощів, як в грудні-січні не вживають в інші місяцях.

І настільки часто не накривається по-святковому стіл, як на зимові свята: День святого Андрія, католицьке Різдво, Новий рік, православне Різдво, Маланки, свято Василя….

Ці дні насичені зустрічами з багатьма рідними людьми та кожного хочеться пригостити, для кожного накрити стіл.

Готувати я вмію і роблю це залюбки.

Чоловік ще на початку грудня традиційно купує багато борошна, бо знає, що мої фірмові страви це передусім випічка: рулет із маком, пиріжки, завиванець з яблуками, різдвяні пампушки та імбирні пряники.

Українці – щедра та хлібосольна нація, ми любимо смачно поїсти.

І в цьому сенсі моя родина підтримує цю традицію.

Охоче поділюся рецептом, що дістався мені від прабабусі.

Це “Хліб із запеченими символами”.

Він прикрашає наш новорічний стіл щороку і є не тільки смаколиком, а й цікавою магічною розвагою для всієї родини.

Всередині цього хліба запікаються різні невеликі предмети із символічним значенням.

Це може бути монетка, каблучка, ключ, квасоля, часник.

І коли за вечерею збирається вся родина, кожен відламує по шматку.

Якщо знаходить каблучку – людині слід готуватися до весілля, ключ – до переїзду чи подорожі, монетка – тішитися багатством, квасоля – до певних клопотів й успіхів, часник – до палкого кохання.

Якщо комусь нічого не дісталося в шматочку, це означає, що ваше майбутнє належить цілком вашій волі.

Поділюся з вами рецептом:.

тепле (кімнатної температури) молоко - 0,5 літра.

цукор - 4 ст.

сіль - 1 ст.

сипучі дріжджі - 50 г.

яйця - 4 шт.

маргарин - 125 г.

борошно - 2 склянки + скільки візьме тісто.

Спочатку замісіть опару: з'єднайте молоко, 1-2 ст.

цукру, сіль, дріжджі й борошно.

Дайте постояти 1-2 години.

Після цього змішайте міксером яйця з 1-2 столовими ложками цукру і влийте в опару.

Додайте борошна, замісіть тісто.

Не дивуйтеся, якщо воно буде виходити досить крутим.

В кінці замісу додайте ще маргарин.

Ретельно вимісіть тісто накрийте рушником і дайте постояти ще 1-2 години.

Тісто, що підійшло розділіть на 2 частини із співвідношення, що перша частина це 3/4 тіста, а інша – 1/4 всього тіста.

З більшої частини розкатайте 4 смужки й сплетіть косичку.

При плетінні сховайте в тісто підготовлені (вимиті, висушені й трохи притрушені борошном символи, за бажанням їх можна загорнути попередньо в харчову фольгу).

Тісто, що залишилося, теж розділіть на 3 частини і сплетіть в косу.

Покладіть тісто в форму: спочатку велику косу, потім на неї покладіть маленьку.

Залиште на пів години підходити.

Змастіть збитим яйцем і поставте в духовку на годину при 180 градусах.

Хліб виходить смачним, важко зупинитися на одному шматочку.

Теги по теме
Праздники Новый год
Источник материала
Поделиться сюжетом