ФДМ чекає на закон, який дозволить відновити велику приватизацію
ФДМ чекає на закон, який дозволить відновити велику приватизацію

ФДМ чекає на закон, який дозволить відновити велику приватизацію

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Серед об’єктів, які планують продати, – відчужений на користь держави Демуринський ГЗК російського бізнесмена Михайла Шелкова, 66,65% ТРЦ Ocean Plaza Ротенбергів та Миколаївський глиноземний завод.

 
Фонд державного майна України чекає на голосування за законопроект №8250, в якому є умова про розблокування великої приватизації. Про це глава ФДМ Рустем Умеров повідомив в інтерв’ю Forbes Україна.
 
Зокрема, Умеров відповів на питання щодо планів приватизації Центренерго та ОГХК (Об’єднаної гірничо-хімічної компанії).
 
“Усі великі об’єкти ми плануємо виставляти у другому-третьому кварталі. План “А” – приватизувати. План “Б” – якщо попиту на ці об’єкти не буде, почнемо довгостроково розвивати ці підприємства та зробимо їх привабливими для інвесторів у майбутньому”, – наголосив глава ФДМ.
 
Умеров також повідомив, що серед об’єктів, які планують продати, – відчужений на користь держави Демуринський ГЗК російського бізнесмена Михайла Шелкова, 66,65% ТРЦ Ocean Plaza Ротенбергів і Миколаївський глиноземний завод (МГЗ), за яким поки триває апеляційний розгляд ВАКС у спорі з Олегом Дерипаскою. Інші російські активи, які будуть конфісковані рішенням суду, ФДМ також планує виставляти на приватизацію “максимально швидко”.
 
Керівник фонду також повідомив, що на підготовку об’єкта до приватизації потрібно 60-90 днів.
 
Щодо Демуринського ГЗК, який видобуває титаново-цирконієву руду, Умеров уточнив, що для його запуску необхідно було 40 млн грн, тому на Prozorro було виставлено продукцію, яка зберігалася на комбінаті, а за ці кошти підприємство запущено і виплачено заробітну плату.
 
Повідомляється також, що Фонд планує цього року залучити до держбюджету-2023 6 млрд грн, але це вдасться за умови, що буде ухвалено вищезгаданий закон, який відкриватиме велику приватизацію.
 
Умеров додав, що з початку вересня 2022 року частка від усіх 3600+ підконтрольних державі підприємств в управлінні ФДМУ збільшилася з близько 35% до 65%, або понад 2300 підприємств.
 
“На жаль, 85% з них є збитковими і не працюють. Наша мета – об’єднати у фонді всі державні підприємства”, – додав голова ФДМ.
 
За його словами, на підприємства, які не вдасться продати, планується залучати управителів (через Prozorro).
 
Раніше повідомлялося, що Демуринський ГЗК, який належав росіянину, буде проданий з аукціону.
КМУ планує відновити “велику приватизацію”
За час війни Україна конфіскувала активи Януковича та дев’яти росіян
 
 



Джерело

ФДМ чекає на закон, який дозволить відновити велику приватизацію - Фото 1
Теги за темою
Законопроект Закон
Джерело матеріала
loader
loader