Витік секретів Пентагону: частина документів справжня, винних ще не знайшли
Витік секретів Пентагону: частина документів справжня, винних ще не знайшли

Витік секретів Пентагону: частина документів справжня, винних ще не знайшли

Продовжується скандал, пов'язаний з американськими секретними документами, що потрапили до мережі. Наразі вже відомо, що вони, швидше за все, справжні, але з деякими вкрапленнями ворожої дезінформації. Проте цей неприємний інцидент вже завдав певної шкоди американській зовнішній політиці та зв'язкам з їхніми союзниками.

Ми не знаємо, хто злив інформацію

Так, у Пентагоні вже підтвердили, що в результаті витоку було оприлюднено "надзвичайно секретну, засекречену" інформацію, яка становить "дуже серйозний ризик для національної безпеки" США.

- Це дуже засекречені секретні матеріали, які люди в Міністерстві оборони та, безумовно, в інших органах влади США використовують для своєї роботи. Ми ще розслідуємо, як це сталося, а також масштаби проблеми, - пояснив помічник керівника Пентагону Кріс Мігер.

Витік секретних документів викликав кризу у відносинах між США та союзниками.

- Ця історія призвела до кризи у відносинах США з їхніми союзниками, порушуючи питання про те, як Вашингтон виправлятиме те, що офіційні особи в усьому світі вважають одним із найбільших публічних провалів американської розвідки з того часу, як WikiLeaks опублікував мільйони документів з 2006 по 2021 рік, - зазначає американське видання Politico.

Тим не менш, досі в адміністрації президента США поки не знають, хто стоїть за лаштунками скандалу.

- Ми не знаємо, що в цих документах, ми не знаємо, хто несе відповідальність за це, і ми не знаємо, чи мають ті, хто це зробив, більше документів, які вони хочуть опублікувати, - заявив координатор Ради нацбезпеки США Джон Кірбі. Він же заявив, що деякі з паперів однозначно є підробленими, але не уточнив, про які саме йдеться і скільки з них є дійсними.

Україні це не зашкодить

На щастя, скандал, що розгорівся, не вплине на відносини з Україною. Державний департамент США стверджує, що інцидент із публікацією секретних документів американського міністерства оборони ніяк не торкнеться програми підтримки України у її війні з Росією.

- Що я хотів би сказати в цілому, і ви знаєте, що це не новина, так це те, що ми продовжуватимемо підтримувати Україну на тлі жорстокої російської агресії стільки, скільки буде потрібно, і так буде і надалі", - наголосив заступник спікера. Держдепу Ведант Патель.

Американські союзники ведуть свою підкилимну політику

Натомість опубліковані секретні документи показали подвійні стандарти деяких країн щодо Росії. Там міститься інформація про те, що президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі в лютому цього року планував виготовити 40 тисяч ракет для Росії і доручив чиновникам тримати в таємниці виробництво та відвантаження ракет, "щоб уникнути проблем із Заходом".

Американський сенатор Кріс Мерфі, який є членом Комітетів із закордонних справ та з питань асигнувань, розповів, що "Єгипет є одним із наших найстаріших союзників на Близькому Сході", а тому "якщо це правда, що Сісі таємно робить ракети для Росії, які можуть бути використані в Україні, ми маємо серйозно замислитися над станом наших відносин”.

Тут же наголошується, що президент Єгипту Сісі дав таку вказівку про ракети 1 лютого, за кілька днів після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з ним у Каїрі. Одразу після візиту Блінкена міністр закордонних справ Єгипту Самех Шукрі вирушив до Москви на переговори з російськими лідерами. Хоча даних про постачання єгипетських ракет Росії поки що немає.

Думка експерта

Тарас Загородній, експерт-міжнародник:

- Власне, резонанс цієї справи дещо перебільшений. Воно не матиме таких серйозних наслідків, які прогнозують деякі західні ЗМІ. Шпигували США за союзниками? Так! Але таке й раніше було. Наприклад, коли виник скандал із системою «Ешелон» – тоді американці прослуховували своїх європейських союзників. Але ті самі про це знають. Головне, тут важливий не сам факт прослуховування, а те, як вони потім використовуються. Адже США ніколи не звертають їх проти чи на шкоду своїм партнерам. Це навіть швидше не так шпигунство, як моніторинг ситуації. Так і цей скандал згодом, як і інші, просто розсмокчеться.

Теги за темою
США Пентагон
Джерело матеріала
loader
loader