ЄКА відправить зонд Juice до супутників Юпітера для з'ясування, чи могло там зародитися життя
ЄКА відправить зонд Juice до супутників Юпітера для з'ясування, чи могло там зародитися життя

ЄКА відправить зонд Juice до супутників Юпітера для з'ясування, чи могло там зародитися життя

Європейське космічне агентство (ЄКА) запускає місію до Юпітера для вивчення головних його супутників і встановлення того, чи є там умови для виникнення життя.

Як зазначає Бі-бі-сі, це одна з найамбітніших місій ЄКА і називається вона Jupiter Icy Moons Explorer (Juice). Її вартість склала 1,6 млрд євро. На апараті встановлено 10 приладів. Це камери, детектори частинок, радар для сканування рельєфу під поверхнею небесних тіл і лідар - прилад, який використовується для створення тривимірних карт рельєфу поверхні. Один з найважливіших приладів - магнітометр, який спеціально побудували у Великобританії.

Мета місії - встановити, чи існують на місяцях Каллісто, Європа і Ганімед умови для підтримки хоча б найпростіших форм життя. Однак завдання Juice не включає виявлення життя як такого.

Ракета Ariane-5 з космічним зондом на борту стартує з космодрому в Куру у Французькій Гвіані. Шлях до газового гіганта і його супутників займе вісім років. Щоб відправити Juice безпосередньо до Юпітера, у ракети не вистачить енергії. Тому вона виведе зонд на траєкторію у внутрішній частині Сонячної системи, звідки, скориставшись для розгону гравітацією землі і Венери, він полетить до найбільшої планети цієї системи.

При успішному шляху зонд добереться до газового гіганта в липні 2031 року. Після чого кілька років Juice буде обертатися навколо Юпітера, здійснюючи близькі обльоти його місяців, час від часу наближаючись до їх поверхні на 400 км, потім в 2034 році він вийде на орбіту навколо Ганімеда. Очікується, дані з Ганімеда будуть досить докладними. А в 2035 році місія закінчиться.

"Я б поставив на те, що на Європі існує життя, - прокоментував майбутні результати дослідження професор Льюїс Дартнелл, астробіолог університету Вестмінстера. - Шанси на це набагато вище, ніж на те, що життя є на Марсі".

"Якщо ми знайдемо докази існування життя на місяцях Сатурна або Юпітера, то вона буде незалежного походження, - сказав професор астрономії Мартін ріс. - Це стане важливим повідомленням про те, що життя - якщо воно зародилося двічі, не може бути рідкісною випадковістю, а майже напевно існує в мільярді місць в нашій Галактиці, і це повністю змінить уявлення про Всесвіт".

Дослідження космосу

Астроном знайшли "теплу" планету, маса якої вдвічі більша за Юпітер. Вона обертається навколо далекої карликової зірки.

Європейське космічне агентство (ЄКА) відмовилося від співпраці з Росією за місячними програмами.

Джерело матеріала
loader
loader