Названо основні теми майбутнього саміту голів МЗС країн G7
Названо основні теми майбутнього саміту голів МЗС країн G7

Названо основні теми майбутнього саміту голів МЗС країн G7

Безпека як Європи, так і Індо-Тихоокеанського регіону, має зайняти центральне місце на зустрічі міністрів закордонних справ країн "Великої сімки". Саміт стартує в неділю в Японії на тлі війни Росії в Україні і зростаючої напористості Китаю.

Триденна зустріч у місті Каруїдзава також проходить на тлі побоювань, що деякі члени G7 у Європі, зокрема президент Франції Еммануель Макрон, сприймаються як слабкі ланки проти загроз Китаю щодо самоврядного Тайваню. Про це пише Reuters.

"Безпеку Європи і безпеку Індо-Тихоокеанського регіону не можна обговорювати окремо - вони переплітаються одна з одною", - сказав про майбутню зустріч представник японського МЗС на умовах анонімності.

Саміт, у якому візьмуть участь міністри з США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Канади, Італії, а також представник Європейського Союзу, стане прологом до саміту лідерів цих держав у Хіросімі, який відбудеться наступного місяця під керівництвом прем'єр-міністра Японії Фуміо Кісіди.

Кісіда відвідав Україну минулого місяця. Війна викликала рідкісний прояв підтримки України в пацифістській Японії, причому багато японців розглядають вторгнення Росії як свідчення потенційної загрози для сусіднього Тайваню з боку все більш напористого Китаю.

"Одна з причин, по якій Японія так сильно підтримує Україну, полягає в тому, що вони хочуть... більш широкої підтримки Заходу, коли мова йде про питання Східної Азії", - сказав Джеймс Д. Дж. Браун, професор політології японського університету Темпл.

Він додав, що зустріч стане для Японії можливістю спонукати інші держави-члени зосередитися на Індо-Тихоокеанському регіоні, а також розглядати війну в Україні як глобальну подію, а не тільки як подію, що стосується лише європейської безпеки.

Вашингтон також намагається зміцнити прихильність G7 подальшим діям по утриманню Китаю від кроків зі зміни політичного статус-кво Тайваню, повідомило Reuters дипломатичне джерело в США на умовах анонімності.

Утім, попри негативну реакцію після коментарів Макрона, у яких ішлося про обережність у зв'язку з участю в потенційній тайванській кризі, країни, імовірно, знову підтвердять солідарність у G7 щодо підтримки України, сказав Браун.

"Велика сімка була важливим партнером у притягненні Росії до відповідальності за її агресію проти України. Не сумніваюся, що G7 продовжить грати в цьому важливу роль, у тому числі на майбутній зустрічі міністрів закордонних справ", - заявив раніше заступник офіційного представника Держдепартаменту США Ведант Патель.

Саміт країн "Великої сімки"

Як повідомляв УНІАН, до складу "Великої сімки" входять США, Німеччина, Канада, Франція, Велика Британія, Італія і Японія, а також Євросоюз. Росія була вигнана з цього клубу найсильніших держав після початку своєї агресії проти України.

У грудні 2022 року лідери країн "Великої сімки" виступили зі спільною заявою, у якій підкреслили, що налаштовані змусити Росію заплатити за руйнування критичної інфраструктури України і притягнути російського диктатора Володимира Путіна до відповідальності.

У січні стало відомо, що Японія хоче запросити президента України Володимира Зеленського на саміт лідерів країн G7, який відбудеться 19-21 травня в Хіросімі. За даними місцевих ЗМІ, Японія як головуюча в Групі семи, має намір створити умови для інтенсивних дискусій щодо російського вторгнення в Україну.

Нещодавно США закликали G7 об'єднатися, щоб запобігти економічній агресії Китаю. Вашингтон розглядає колективні заходи як найбільш ефективні, оскільки багато країн економічно залежать від Китаю.

Однак, президент Франції Еммануель Макрон в інтерв'ю журналістам після зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном заявив, що Європа повинна зменшити свою залежність від Сполучених Штатів Америки і не втягуватися в конфронтацію між Китаєм і США через Тайвань. За його словами, Європа стикається з великим ризиком потрапити в кризи, які "не є нашими". Макрон вважає, що це завадить їй побудувати свою стратегічну автономію.

Теги за темою
війна Китай Японія Еммануель Макрон
Джерело матеріала
loader
loader