Немає ні вакцини, ні тестів: у Європі поширюється рідкісний і смертельний вірус
Немає ні вакцини, ні тестів: у Європі поширюється рідкісний і смертельний вірус

Немає ні вакцини, ні тестів: у Європі поширюється рідкісний і смертельний вірус

Науковці низки європейських країн шукають нові тести та вакцину проти рідкісного і смертельно небезпечного вірусу, який поширюється континентом за допомогою кліщів.

62-річного чоловіка кліщ вкусив під час походу полями в Іспанії. Через два дні він відчув себе погано і був доставлений до лікарні в Мадриді, де його стан різко погіршився. Він помер на дев’ятий день хвороби.

Це сталося 2016 року і стало першим летальним випадком в Іспанії, спричиненим конго-кримською геморагічною лихоманкою (ККГЛ), яка поширюється кліщами, починається з грипоподібних симптомів і часто може закінчитися відмовою органів.

– Кліщі переміщуються Європою через зміну клімату, пов’язану з більш довгим і посушливим літом, – сказав професор-вірусолог із Каролінського інституту у Швеції Алі Міразімі.

Вчені попереджають, що ККГЛ, який може вбити від 10% до 40% пацієнтів, поширюється на північ і захід Європи.

Уперше ККГЛ було описано під час спалаху 1944 року серед солдатів у Криму на північному узбережжі Чорного моря. Спорадичні спалахи реєструються досі, особливо в Африці, Східній Європі, Туреччині, Центральній Азії та Індії. Хвороба поширюється по всьому світу.

Один заражений кліщ може продукувати тисячі інфікованих яєць. Молоді кліщі харчуються дрібними ссавцями, такими як кролики, а також птахами, зокрема й домашніми.

– У нас немає хороших медичних препаратів. Немає хорошого противірусного засобу, немає схваленої вакцини, і знання про хворобу не повні, – визнає Міразімі.

Це означає, що у лікарів немає іншого вибору, окрім як покладатися на загальне лікування, яке складається з рідин, ліків та інтенсивної терапії.

Ще одна проблема полягає в тому, що людина, інфікована геморагічною лихоманкою, може передавати її через слину і піт. Це становить ризик для членів сім’ї, а також для лікарів і медсестер, які лікують пацієнта.

Тож що раніше буде поставлено діагноз, то краще для всіх, адже швидка діагностика дає змогу належним чином ізолювати інфікованих пацієнтів.

Теги за темою
смерть Європа
Джерело матеріала
loader
loader