У зброї, якою Росія б'є по Україні, все частіше знаходять компоненти з Китаю – ОП
У зброї, якою Росія б'є по Україні, все частіше знаходять компоненти з Китаю – ОП

У зброї, якою Росія б'є по Україні, все частіше знаходять компоненти з Китаю – ОП

У зброї, якою Росія б'є по Україні, все частіше знаходять компоненти з Китаю – ОП

Водночас Китай все ще заперечує, що допомагає Росії вести війну проти України.

Українські військові все частіше знаходять у російській зброї компоненти з Китаю на тлі скорочення постачання техніки до Росії із західних країн через санкції, повідомив радник керівника Офісу президента Владислав Власюк у коментарі Reuters.

"У зброї, знайденій на полі бою, ми продовжуємо знаходити різну електроніку. Тенденція така, що зараз менше компонентів західного виробництва, але більше - не важко здогадатися, в якій країні - вироблених компонентів. Звичайно, Китай", - сказав він по відеозв'язку.

Китай неодноразово заперечував відправку військового обладнання до Росії з моменту повномасштабного вторгнення Москви в Україну в лютому 2022 року. У відповідь на вторгнення Захід ввів санкції проти Росії, у тому числі на відправку військових технологій та технологій подвійного призначення, таких як мікрочіпи, які можуть бути використані як у звичайних приладах, так і в зброї.

Згідно з розвідданими, зібраними українськими експертами з поля бою, китайські деталі почали з'являтися в навігаційній системі безпілотних літальних апаратів "Орлан", у яких раніше використовувалася швейцарська система, та у системі управління вогнем у російських танках, у яких раніше використовувалися французькі деталі.

Власюк сказав, що Україна змогла визначити деяких виробників та постачальників, серед яких China North Industries Group (Norinco) та Xinxing Guangzhou Import & Export Co. Співробітник Norinco, який відмовився назвати своє ім'я, заявив, що компанія "не постачає до Росії компоненти військового обладнання".

На питання про те, чи постачали китайські компанії деталі для російської військової техніки, офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю заявив: "Протягом усієї історії Китай проводив торговельну співпрацю з країнами, включаючи Росію, на основі рівності та взаємної вигоди. Щодо експорту військової продукції, Китай завжди займав обережну та відповідальну позицію".

Американські чиновники стурбовані, зокрема, так званою продукцією подвійного призначення, такою як електроніка, яка може бути використана, наприклад, і в мікрохвильовій печі, і в ракеті.

"Ми та уряди наших партнерів невпинно прагнемо обмежити доступ Росії до ключових технологій, які підживлюють її жорстокість в Україні. Ми продовжуємо вживати заходів для ослаблення військової машини Путіна", - сказав високопоставлений представник Держдепартаменту.

Нагадаємо, у березні глава КНР Сі Цзіньпін поїхав до Москви, де зустрівся з російським президентом Владіміром Путіним. У квітні Росію планує відвідати міністр оборони КНР.

Джерело матеріала
loader
loader