В Україні вперше вживили протез у кістку пацієнта
В Україні вперше вживили протез у кістку пацієнта

В Україні вперше вживили протез у кістку пацієнта

В Україні вперше імплантували протез прямо в кістку, пацієнтом став ветеран російсько-української війни.

Як передає Укрінформ, про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив у Фейсбуці.

Протез імплантували 56-річному капітанові Збройних сил України, який восени підірвався на міні та втратив обидві ноги. Автомобіль, у якому він їхав на завдання разом з побратимами, натрапив на міни.

В Україні вперше вживили протез у кістку пацієнта - Фото 1

Ляшко пояснив, що застосована технологія має назву "остеоінтеграційне протезування". Її переваги - це чутливість та функціональність. Вона є особливо актуальною для людей, які втратили обидві кінцівки, адже використовувати класичні протези їм складно й часто боляче. Робити перші кроки на імплантованих протезах можна вже на другий день після операції, а ще за шість тижнів – повноцінно ходити.

В Україні вперше вживили протез у кістку пацієнта - Фото 2

Операцію провели у першому медичному об'єднанні Львова. Допоміг українським лікарям один із провідних спеціалістів у світі – австралійський ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс. У своїй країні він зробив вже майже тисячу операцій, ще 500 – по всьому світу.

В Україні вперше вживили протез у кістку пацієнта - Фото 3

Після протезування пацієнт почувається добре, вже зробив перші кроки. Лікарі задоволені результатом. Загалом протягом цього візиту остеоінтегруючі операції зробили трьом українцям, зазначив очільник МОЗ.

В Україні вперше вживили протез у кістку пацієнта - Фото 4

“Пишаюся тим, що для наших пацієнтів стають доступними такі сучасні технології. Це те, що варто масштабувати, залучаючи експертів. Вдячний лікарям, які відгукуються і приїжджають. Пан Аль Мудеріс був першим, хто допоміг нашим лікарям почати опановувати новітню технологію. Сподіваюсь, найближчим часом до нього доєднаються фахівці з Німеччини та Швеції. В подальшому впевнений, що цю практику будуть реалізовувати наші хлопці та дівчата, які мають досвід хірургічних втручань. Ми будемо її застосовувати по максимуму, де це можливо”, - додав Ляшко.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні в одному із прифронтових госпіталів лікарі врятували важкопораненого захисника України, який дістав множинні ушкодження черевної порожнини та серця. 

Фото: Віктор Ляшко, Фейсбук

Теги за темою
Міністерство охорони здоров’я Львів Віктор Ляшко
Джерело матеріала
loader
loader