Ракетний удар по багатоповерхівці в Умані: всі подробиці, фото і відео
Ракетний удар по багатоповерхівці в Умані: всі подробиці, фото і відео

Ракетний удар по багатоповерхівці в Умані: всі подробиці, фото і відео

Кількість загиблих внаслідок атаки зросла.

В ніч проти 28 квітня окупанти масовано вдарили по Україні крилатими ракетами. Внаслідок атаки російська ракета зруйнувала багатоповерхівку в місті Умань у Черкаській області.

Станом на 12:36 п'ятниці в МВС повідомили про 14 загиблих внаслідок російської атаки, ще дев'ять осіб були госпіталізовані. 

ТСН.ua зібрав подробиці трагедії в Умані.

За даними МВС, внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці було майже повністю знищено один під'їзд — це 27 квартир, у яких проживали люди.

Попередньо, росіяни влучили у будинок ракетою Х-101.

На місці "прильоту" працює близько 300 людей - це рятувальники, поліцейські, комунальні служби. Орієнтовний час розбору всіх завалів — одна доба.

Жителі Умані розповіли про пережиту атаку

У Мережу потрапило відео з мешканкою розбомбленого будинкув перші хвилини після прильоту. Жінка зі слідами крові на тілі показала руйнування у квартирі, де були вибиті вікна, усюди лежали уламки скла. Вона показала дитячу кімнату, там теж вибиті вікна та розкидане розбите скло.

"Добре, що ми всі живі. Ми всі в крові. Боже, в нас немає ні вікон, нічого. Я так злякалася. С*ки! Я вас ненавиджу! Ненавиджу ка*апів!" ­– каже мешканка поруйнованої квартири. 

Згодом жителька багатоповерхового будинку Юлія розповіла подробиці того, що їй довелося пережити:

"Дуже страшно було, тому що був дуже великий, потужний удар і від вибуху у нас повибивало всі шибки і дзеркала. Я дуже злякалася за дітей, тому що вони спали в іншій кімнаті. Одразу побігла до дітей і в ось цьому шоковому стані, у склі… Порізались дуже сильно. Чоловіку осколок потрапив у голову. Тобто ми зараз із чоловіком у лікарні. Діти, слава Богу, з меншими пошкодженнями. Вони у бабусі". 

Ще одна жителька багатоповерхового будинку розповіла ТСН.ua, що була вдома разом із дитиною. Квартира, де Ганна жила від народження, сильно постраждала від удару.

"Спали. Наш під'їзд не зачепило, але вікна вилетіли разом з рамами. Всім сказали покинути будинок. Жити фактично немає де, вдома холодно. Дитина отримала порізи, нога", — каже Ганна.

Мешканці Умані об'єдналися після трагедії. Постраждалим від російського ракетного удару збирають кошти, одяг та їжу, шукають житло. Повідомленнями з пропозиціями про допомогу жителям багатоповерхівки переповнені соцмережі.

Зеленський відреагував на ракетну атаку

Президент Володимир Зеленський назвав Росію державою-терористкою та наголосив, що жоден окупант не уникне відповідальності.

"Мішені терористів – мирні люди та об’єкти. Унаслідок ракетного удару по Умані пошкоджено близько 10 багатоквартирних будинків. Під завалами залишаються люди. На жаль, є постраждалі та загиблі, серед них дитина. У Дніпрі обстріл терористів забрав життя дитини. Мої співчуття всім, хто втратив своїх рідних і близьких через російський терор", - зазначив президент.

Він додав, що "кожна така атака, кожне зло проти нашої країни і людей наближає державу-терориста лише до провалу й покарання, а не навпаки, як вони думають".

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак закликав Захід посилити тиск на Росію і її союзників:

"Маємо перекрити кисень росіянам. Санкції повинні стосуватися тих країн, які допомагають Росії купувати західні чіпи для виробництва ракет в обхід обмежень".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про необхідність "озброїти Україну F-16 і захистити дітей від російського терору".

У ЗСУ звернулися до українців

Керівниця пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк в ефірі всеукраїнського телемарафону звернулась до українців у зв'язку з масованою ракетною атакою:

"Закликаю всіх не розслаблятися, не втрачати пильності, пам'ятати, що, коли повітряна тривога, діти не мають спати в ліжках, а переходити в укриття. Це максимально забезпечить збереження життя. Ворог підступний, і ми попереджали, що він може накопичувати потенціал для того, щоб влаштовувати ракетні атаки".

Джерело матеріала
loader