Уряд зробить публічними дані про закупівлю харчів для армії
Уряд зробить публічними дані про закупівлю харчів для армії

Уряд зробить публічними дані про закупівлю харчів для армії

Водночас, інформація про закупівлю зброї, техніки й іншої продукції оборонного призначення під час воєнного стану залишатиметься закритою.

Уряд під час засідання 9 травня змінив підходи до оборонних закупівель. Про це йдеться на порталі Кабміну.

Під час воєнного стану закупівлі оборонної продукції розділять на дві групи. До першої, зокрема, належатиме зброя, техніка й інша продукція оборонного призначення, інформація про яких залишиться закритою. 

«Друга група — це, наприклад, продукти харчування для нашої армії. Відтепер замовник буде заздалегідь оприлюднювати оголошення про таку закупівлю, і це оголошення включатиме інформацію про орієнтовні обсяги, умови та терміни поставок», — сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Окрім цього, в електронній системі будуть оприлюднюватися звіти про закупівлю, навіть якщо вона укладалася без неї.

  • Читайте також: Юрій Ніколов: «Думаю, що моя стаття стала тригером у великих процесах»

Законопроєкт ініціювали наприкінці січня за підсумками засідання комітету щодо ймовірної корупції в Міністерстві оборони під час закупівлі послуг харчування для військовослужбовців.

У січні видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал журналіста Юрія Ніколова про те, що Міноборони нібито закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького. 1 лютого стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру В'ячеславу Шаповалову, Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку.

Того ж дня міністр оборони Олексій Резніков пообіцяв забезпечити громадський контроль над закупівлями харчування, речового майна та палива для армії. Він визнав, що представники Міноборони «не були достатньо відкритими», і запевнив, що вони «зробили висновки з цієї історії». 

11 квітня міністр оборони України Олексій Резніков своїм наказом затвердив склад громадської антикорупційної ради при Міноборони, відібраний на онлайн-голосуванні.

Фото: Урядовий портал

Теги за темою
Денис Шмигаль
Джерело матеріала
loader
loader