Столтенберг розповів, чого очікувати Україні від саміту НАТО у Вільнюсі
Столтенберг розповів, чого очікувати Україні від саміту НАТО у Вільнюсі

Столтенберг розповів, чого очікувати Україні від саміту НАТО у Вільнюсі

Під час саміту НАТО у литовському Вільнюсі, що відбудеться 11-12 липня, члени Північноатлантичного альянсу підтвердять непохитність політичної, військової та практичної підтримки України та готовність підтримати членство нашої держави у цьому оборонному союзі. Також очікується узгодження багаторічної програми з допомоги українській армії у переході до стандартів НАТО.

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, котрий поділився своїми очікуваннями від липневого саміту у ході виступу на Копенгагенському саміті демократії. Подробиці повідомляють Reuters та "Укрінформ".

Серед очікувань Столтенберга від саміту Альянсу у Вільнюсі – затвердження багаторічної програми з допомоги українській армії у переході від радянських стандартів та озброєнь до стандартів та озброєнь НАТО.

"Я очікую, що ми погодимо багаторічну програму, в рамках якої ми працюватимемо над тим, як допомогти Україні перейти від стандартів, доктрин та обладнання радянської епохи до стандартів, доктрин та обладнання НАТО та стати повністю сумісними з НАТО. Це також допоможе Україні рухатися до членства у НАТО", – сказав Столтенберг. 

Водночас, зауважив генсек Альянсу, він очікує, що у липні Україна отримає від країн-членів запевнення у продовженні всебічної підтримки та готовності зрештою прийняти Україну у НАТО. При цьому, додав Столтенберг, це буде "дуже чіткий меседж".

“Що стосується членства, то я очікую від союзників по НАТО, що вони скажуть: Україна стане членом НАТО, про що вже декілька разів говорилося", – зазначив Столтенберг.

Генсек НАТО у своєму виступі підкреслив, що лише Україна обиратиме своє майбутнє, Москві права вказувати суверенній державі, куди їй вступати, а куди ні, ніхто не давав. Росія взагалі не може жодним чином впливати на рішення про  членство України в Альянсі.

Столтенберг також додав, що двері до НАТО “залишаються відкритими".

Щодо гарантій безпеки для України, на які очікує Київ, за словами Столтенберга нині тривають консультації між союзниками. Усі вони погоджуються, що необхідно  надавати військову допомогу Україні для перемоги у війні.

Генсек НАТО також нагадав, що союзники по НАТО надали Україні допомоги на понад 150 млрд євро, а нові пакети військової допомоги нещодавно оголосили Німеччина та США.

За словами Столтенберга, липневий саміт НАТО проходитиме у критичний для безпеки момент. Відтак вкрай важливо, аби союзники продемонстрували, що НАТО залишається сильним, успішним і об'єднаним альянсом. 

Генсек НАТО додав, що під час саміту має бути затверджена нова програму для подальшого відлякування агресора, і наголосив, що в умовах підтримки Альянсом української армії важливо уникнути поширення війни за межі України.

Нагадаємо, 20 квітня, під час офіційного візиту Столтенберга до Києва, президент України Володимир Зеленський розповів про очікування від саміту НАТО у Вільнюсі. 

Глава держави зазначив, що в липні Україна прагне отримати позитивне політичне рішення про членство в НАТО. Також Київ хоче побачити "конкретні кроки" у цьому напрямку. Водночас українська влада підкреслила, що Україна не відмовляється від обраного євроатлантичного курсу, однак потребує чітких гарантій безпеки на час, доки не стане повноправним членом НАТО. 

Ці гарантії, вважає Зеленський, мають набути обрисів вже у ході липневого саміту.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader