Білий дім відповів, чи відправлять США F-16 Україні
Білий дім відповів, чи відправлять США F-16 Україні

Білий дім відповів, чи відправлять США F-16 Україні

Сполучені Штати підтримують спільні міжнародні зусилля з навчання українських пілотів на західних винищувачах F-16. Однак щодо самих літаків – президент Джо Байден наразі не ухвалив остаточного рішення щодо того, чи США самі передадуть їх Україні, чи це зроблять союзники. Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, передає Politico.

«Я думаю, з огляду на кількість (винищувачів F-16 – «Главком»), які наразі є на складах наших європейських союзників, і, що на основі коштів, які нам виділив Конгрес, є так багато пріоритетів щодо інших систем, які можна надати. Можливо, ми більше зосередимося на передачі третьою стороною, але президент не ухвалив остаточного рішення», – заявив посадовець.

За його словами, раніше США відмовялися надати Україні винищувачі, оскільки вони не були критично важливими для очікуваного контрнаступу, однак обставини змінюються.

«США мобілізували виняткові зусилля для своєчасного і повного постачання всього, що необхідно Україні для початку цього контрнаступу. Тепер, коли ми це зробили, ми можемо розраховувати на довгострокову здатність України захистити себе і стримати російську агресію», – додав він.

Джерело матеріала
loader
loader