В якій валюті ризиковано зберігати заощадження: відповідь Нацбанку України
В якій валюті ризиковано зберігати заощадження: відповідь Нацбанку України

В якій валюті ризиковано зберігати заощадження: відповідь Нацбанку України

У Нацбанку роз'яснили, в якій валюті краще не тримати заощадження

Заощадження під час війни

Під час війни через зростання цін та девальвації національної валюти, втрату роботи та особистого майна через військові дії, ймовірність втрати заощаджень є дуже високою. 

Мінфін рекомендує зберігати заощадження  на поточних рахунках у гривні та валюті, на депозитах. ОВДП, у військових облігаціях, в золоті, інше. 

В чому ризиковано тримати заощадження

Перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова вважає, що тримати заощадження в криптовалюті небезпечно, оскільки вона є ризикованим інструментом. "НБУ, за її словами, не вважає криптовалюту платіжним засобом, і що українцям не варто про це забувати".

"Є альтернатива: можна покласти гроші на депозит, можна — у військові облігації або просто в ОВДП. Є можливість навіть для тих, хто хоче придбати валюту, це лімітовано в рамках 100 тисяч гривень на місяць і розмістити на депозит", - заявила заступниця.

Криптовалюта не є засобом платежу, не є грошима, а іншими активами. "У світі ставлення до криптовалюти не однозначне. І ми вже були свідками серйозних потрясінь на цих ринках в США, коли виявлялося, що криптовалюти, які мали бути забезпечені фізичними доларами, виявилися незабезпеченими нічим, і це дуже великі ризики". 

"Якщо люди хочуть ним скористатися, нехай враховують ризики, які там присутні", - заявила Рожкова.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader