"Ніхто не наважується сказати Путіну правду": у Литві висловились про "полювання" на Patriot
"Ніхто не наважується сказати Путіну правду": у Литві висловились про "полювання" на Patriot

"Ніхто не наважується сказати Путіну правду": у Литві висловились про "полювання" на Patriot

Анушаускас відреагував на щоденні російські атаки по Україні, вказавши, що росіяни намагаються вистежити системи Patriot.

Росіяни намагаються знайти і знищити системи Patriot в Україні, однак безуспішно, а президентові РФ Володимирові Путіну доповідають про протилежне.

Про це міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас написав у Мережі 2 червня.

Очільник литовського оборонного відомства таким чином відреагував на російські атаки по Україні, що відбуваються фактично щоночі. Міністр вважає, що росіяни не наважуються сказати Путіну правду про невдачі у знищенні Patriot.

"Росія все ще намагається щоночі вистежити протиракетні комплекси Patriot. Однак безуспішно. Офіційна версія вже лежить на столі у Путіна – всі батареї Patriot знищені. Ніхто не наважується сказати йому правду", – йдеться в повідомленні Анушаускаса.

Одержимість росіян знищенням Patriot

Відколи Україна отримала системи Patriot від західних партнерів, ці ЗРК не дають спокою російським загарбникам. Ворог намагається вистежити розташування комплексів та знищити їх, тому фактично щоночі атакує Україну ракетами та дронами-камікадзе. Як пояснив директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь, РФ використовує атаки на Київ як інструмент морально-психологічного терору цивільного населення та для виснаження української ППО.

Так, у ніч проти 2 червня російські окупанти вкотре атакували Україну ударними безпілотниками Shahed та ракетами. Сили української ППО збили всі випущені 15 крилатих ракет та 21 дрон.

Чи вдалося росіянам знищити хоч один Patriot

За весь період, відколи до України надійшли перші Patriot, окупанти змогли лише несуттєво пошкодити одну єдину установку. Її швидко полагодили і це жодним чином не вплинуло на роботу комплексу.

Оскільки реального успіху у знищенні Patriot росіяни не мають, вони узялися поширювати неправдиві повідомлення про протилежне. Так, у середині травня Міноборони РФ заявляло про начебто знищення одразу 5 пускових установок комплексу Patriot лише однією ракетою "Кинджал". Наприкінці травня очільник Міноборони РФ Сергій Шойгу знову стверджував про начебто знищення установок Patriot у Києві. Однак це спростував речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Тим часом президент України Володимир Зеленський наполягає на створеннямкоаліції постачальників систем Patriot до країни, аби вона успішно пройшла період до отримання винищувачів F-16.

  • Нічні удари по Києву: Ігнат розповів деталі атаки дронами та безпілотниками
  • Нова тактика російських повітряних обстрілів: експерт розповів, у чому вона полягає
  • Шольц висловився про гарантії безпеки для України: що відомо
Джерело матеріала
loader
loader