Перший український пацієнт з остеоінтеграційними протезами зробив самостійні кроки і вже спробував кермувати машиною
Перший український пацієнт з остеоінтеграційними протезами зробив самостійні кроки і вже спробував кермувати машиною

Перший український пацієнт з остеоінтеграційними протезами зробив самостійні кроки і вже спробував кермувати машиною

Перевага остеоінтеграції в тому, що пацієнт має чутливість, за допомогою якої може відчувати землю і може розрізняти поверхні

56-річний військовий Ігор Крупнов, який втратив на війні обидві ноги, вперше зробив кроки на остеоінтеграційних протезах, які кріпляться безпосередньо до кісток. Уперше таке протезування в Україні провели у реабілітаційному центрі “Незламні”. Львівським медикам тоді допомагав австралійський ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс, йдеться в ТСН. 

Як Ігор робив перші кроки зі сльозьми спостерігала його дружина. Дніпрянину Ігорю Крупнову – 56 років. На велику війну він пішов добровольцем. Понад пів року тому втратив обидві ноги. Це сталося на Херсонщини, після звільнення правобережжя. “Їхали по ґрунтовій дорозі і машина підірвалася на двох протитанкових мінах. Ми їхали на цивільному позашляховику. Машина підлетіла, приземлилася на дах, загорілася. Ті, хто їхали позаду, хлопці нас витягнули з машини”, - розповідає Ігор. 

Він - перший український пацієнт, якому зробили остеоінтеграційне протезування. Від звичайного цю методику відрізняє більша чутливість і легша реабілітація. У квітні навчати наших медиків новітньому методу до Львова приїхав австралійський ортопед-травматолог - один з початківців технології. На його рахунку понад тисяча таких протезувань. “Перевага остеоінтеграції в тому, що пацієнт має чутливість, за допомогою якої може відчувати землю і може розрізняти поверхні”, - каже Муньєд Аль Мудеріс.

Саме так, підтверджує Ігор, у цьому вже переконався. Ходити на протезах навчився за шість тижнів. “По траві, по бетону, по бруківці, по різних поверхностях і я відчуваю різницю дуже сильно. Коли я трохи ходив на звичайному протезі, я ходив по поверхнях – лінолеум, бетон і ковралін, то різниці не було, не було такої чутливості”, - переконує Ігор. 

Він вже навіть спробував кермувати машиною.

Львівські медики встановили такі протези ще двом пацієнтам. “Щоб імплементувати цей протез, рана, кукса має бути абсолютно чистою, без інфекцій, запальних проявів. Ми провели 4 операції на трьох пацієнтах: пан Ігор, ще один пацієнт на рівні гомілки і ще один парамедик – рівні стегна встановили”, - каже керівник напрямку травматології центру “незламні” Василь Рокита.

“Це надзвичайно складна операція, якою володіють технікою тільки декілька країн в світі: Австралія, Америка, Німеччина і ми. Міністерство охорони здоров'я зараз займається сертифікуванням виробу, щоб можна було ставити в Україні”, - каже гендиректор першого медичного об’єднання Львова Олег Самчук.

Незабаром група український медиків-ортопедів вирушить на навчання до Австралії. Пан Ігор тим часом планує вчитися бігати на нових протезах - мріє пробігти пів марафон. 

Вчитель-військовий в окопі написав підручник з допомогою СМСок: надихала ситуація навколо

Британець розпродав своє майно, щоб допомогти ЗСУ, і мріє залишитись в Україні, бо лише тут став почуватися щасливим

Одеських собак-саперів відправляють на передову розчищати шлях для наступу: благодійники забезпечили амуніцією і їх

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader