Зробили щелепу з ребра пацієнта: у Чернівцях лікарі провели унікальну операцію
Зробили щелепу з ребра пацієнта: у Чернівцях лікарі провели унікальну операцію

Зробили щелепу з ребра пацієнта: у Чернівцях лікарі провели унікальну операцію

Подібне оперативне втручання є дуже складним через великий ризик крововтрати.

У Чернівцях провели унікальну реконструктивно-відновлювану пластичну операцію. Лікарі зробили пацієнту нову щелепу з його ж ребра. 

Про це інформує пресслужба ОКНП "Чернівецької обласної клінічної лікарні". 

У чоловіка через травму повністю зникла передня частина нижньої щелепи. Тому до справи взялися хірурги-стоматологи і торакальні хірурги. Оперативне втручання відбулося у два етапи: вилучення ребра і встановлення змодельованого з нього імпланту на місце нижньої щелепи. Таку процедуру називають трансплантацією кісткового елемента. 

"Спершу торакальні хірурги - начальник підрозділу торакальної хірургії Василь Яцків та лікар-хірург Сергій Фрімет - вилучили у пацієнта ребро. Опісля хірург-стоматолог підрозділу хірургічної стоматології Микола Токар змоделював з нього імплант потрібного розміру і форми й встановив його на місці відсутньої ментальної ділянки нижньої щелепи, зафіксувавши спеціальною пластиною та гвинтами", - йдеться в повідомленні. 

Найбільш оптимальним для імплантації лікарі визначили саме ребро, адже воно найбільше підходило за формою та структурою, до того ж їм був потрібен фрагмент кістки не менше 7 сантиметрів. Також резекція ребра дозволяє мінімізувати травматичні наслідки для організму пацієнта.

"Було проведено КТ з контрастуванням і разом з лікуючим лікарем визначено найбільш підходяще ребро для вилучення. Так, для моделювання нової щелепи у пацієнта забрали п’яте ребро зліва. Провели піднадкісну резекцію, завдяки чому зберегли судинний і нервовий пучки. З часом частково кісткова тканина у місці резекції навіть відновиться", - розповіли в лікарні. 

Уже невдовзі після операції пацієнт був на ногах. Коли чоловік звикне до імплантованої кістки, можна буде змоделювати край альвеолярного паростка, зробити пластику пародонти, встановити зубні імпланти й навіть повністю відновити зубний ряд, каже хірург-стоматолог Микола Токар.  

Така операція складна через великий ризик крововтрати. Лікарям доводилося працювати у ділянці лицевого нерва. Вони намагалися зробити все, аби в пацієнта не було потім проблем із рухливістю язика, щоб він міг розмовляти і їсти, як раніше. У підсумку негативних наслідків вдалося уникнути, чоловік почувається добре. 

Генеральний директор лікарні Дмитро Домбровський наголосив, що операція такого високого рівня майстерності в закладі зроблена вперше. Це оперативне втручання допоможе не тільки відновити функцію нижньої щелепи, а й дозволить досягти чималого естетичного ефекту для пацієнта, зазначив фахівець.

Раніше ми повідомляли, що у Львові врятували немовля з критичною вадою серця. Дівчинку до лікарні доправила швидка, коли вона самостійно вже не дихала.

  • Новини світу
  • Війна в Україні
  • Новини України: відео

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Джерело матеріала
loader
loader